Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem: Zupa z dyni i zielonej soczewicy (WIDEO)

Gabriela Bogaczyk
Marta Horodelska, Marlena Lalak-Skałecka, Iwona Kliszcz i Pamela Łyzak zwyciężyły w konkursie „Gotuj z Kurierem”. Poniżej znajdziecie ich przepisy na dynię.

W naszym materiale wideo, Dawid Furmanek, juror konkursu, przyrządza zupę dyniową wg przepisu pani Pameli Łyzak. Obecnie czekamy na przepisy na dania jednogarnkowe. Mają Państwo czas do 4 listopada, do godz. 11. W piątkowym wydaniu Kuriera ogłosimy nazwiska zwycięzców. Można też przysyłać propozycje na dania mięsne. Przepisy wraz ze zdjęciem dania prosimy wysyłać na adres: [email protected].Propozycje można składać również w siedzibie Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.

Zupa z dyni

Składniki:
1/2 kg miąższu z dyni, 350 g soczewicy zielonej, 1 duża cebula, 1 średnia papryka czerwona, 5 dużych marchewek, 1/4 korzenia selera, 1 duży korzeń pietruszki, natka pietruszki, 3 duże ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 80 g koncentratu pomidorowego, puszka mleczka kokosowego, 2 łyżeczki curry, po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, mielonego imbiru, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, pieczywo

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, do której dosypuję wszystkie przyprawy. Następnie na oliwę rzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta się zeszkli, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do garnka wkładam pokrojone w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera i czerwoną paprykę. Całość podlewam przegotowaną wodą. Do wywaru wkładam kilka listków laurowych. Po 10-15 minutach dorzucam miąższ dyni, również pokrojony w kostkę i dolewam więcej wody. Następnie do garnka dodaję namoczoną wcześniej i przepłukaną soczewicę zieloną. Natkę pietruszki siekam, później połowę wrzucam do zupy, a drugą połowę zostawiam do dekoracji. Zupę zostawiam na małym ogniu na około 60 minut. Po tym czasie wlewam do niej koncentrat pomidorowy i podlewam wodą. Po kolejnych około 15 minutach do wywaru dolewam mleczko kokosowe i mieszam do połączenia wszystkich składników. Gotuję całość około 15 minut.

Sałatka z dyni

Składniki:
pół małej dyni hokkaido, 1/2 szklanki kuskusu, garść prażonych niesolonych orzeszków, garść rodzynek, 2-3 łyżki miodu, szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie myjemy, wydrążamy i kroimy na 4 części, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do miękkości), studzimy. Kuskus zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy, przykrywamy pokrywką/talerzem i odstawiamy na 5 minut.Do miseczki przekładamy kuskus, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, orzeszki, rodzynki, cynamon, dodajemy do smaku miód.

Sernik dyniowo-marchewkowy

Składniki:
Ciasto: 4 żółtka, 1,5 szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 200 g masła. Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego,350 g twarogu półtłustego, 250 g serka mascarpone, 2 jajka, 3 żółtka, 250 g purée z dyni, 200 g purée z marchwi, 40 g proszku budyniowego śmietankowego, 1 łyżka mąki pszennej, 150-180 g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki wymieszanych razem: mielonego imbiru, goździków i kardamonu, odrobiny cynamonu

Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Następnie, ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 12-15 minut. Dynię wraz ze skórką obtaczamy w folii aluminiowej i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, po tym czasie wydrążamy miąższ, pozostawiając skórę. Podobnie możemy przygotować marchewkę, bądź też gotujemy ją ze skórką, a po ugotowaniu obieramy i blendujemy. Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, aby miały w miarę zbliżoną temperaturę, przekładamy do misy i dokładnie ucieramy za pomocą robota. Masę przelewamy do formy z podpieczonym ciastem i wstawiamy do piekarnika, ustawiając go na blaszce wypełnionej do połowy wodą. Sernik pieczemy ok. 1 godz. 40 minut w temperaturze 150 stopni. Po zupełnym przestudzeniu dekorujemy np. ganache czekoladowym.

Muffinki dyniowe

Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej, po łyżeczce cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 1 jabłko, szklanka purée z dyni, garść suszonych daktyli, pestki dyni do dekoracji

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich miód. Ścieramy dojrzałe jabłko i dynię i przekładamy je do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy na małym ogniu do miękkości, blendujemy na gładką masę. Purée z dyni i jabłek dodajemy do jajek i miodu i mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, a także pokrojone w drobną kostkę suszone daktyle. Całość szybko mieszamy i wykładamy łyżką do papierowych foremek na muffinki. Wierzch babeczek posypujemy pestkami dyni i całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

www.lubelskie.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski