Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem: Budyń jaglany z jagodami [WIDEO]

Gabriela Bogaczyk
Budyń jaglany z jagodamiSkładniki:100 g kaszy jaglanej, 300 ml mleka, 2-3 łyżeczki miodu, 2/3 szklanki jagód, listki mięty do dekoracjiSposób przygotowania:Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem (żeby pozbyć się goryczki), ugotować w 2,5 szklanki wody, lekko ostudzić.Do pojemnika blendera wlać mleko, wsypać jagody, dodać miód i kaszę, zmiksować wszystko razem na gładki, jednolity budyń.Budyń nałożyć do pucharków, udekorować owocami i listkami mięty.Zwiększając ilość mleka, z tych składników można przygotować też pyszny koktajl.
Budyń jaglany z jagodamiSkładniki:100 g kaszy jaglanej, 300 ml mleka, 2-3 łyżeczki miodu, 2/3 szklanki jagód, listki mięty do dekoracjiSposób przygotowania:Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem (żeby pozbyć się goryczki), ugotować w 2,5 szklanki wody, lekko ostudzić.Do pojemnika blendera wlać mleko, wsypać jagody, dodać miód i kaszę, zmiksować wszystko razem na gładki, jednolity budyń.Budyń nałożyć do pucharków, udekorować owocami i listkami mięty.Zwiększając ilość mleka, z tych składników można przygotować też pyszny koktajl.
Dzisiaj publikujemy nazwiska zwycięzców, którzy przysłali nam najlepsze przepisy na dania z kaszą.

Zwycięzcami przedostatniej kategorii konkursu „Gotuj z Kurierem” zostali: Agnieszka Mandziarz za przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, szpinakiem i twarożkiem, Ewelina Zbrońska za budyń jaglany z jagodami, Piotr Strojny za przepis na pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami oraz Monika Brodowska za kotleciki z kaszy gryszanej z zapiekanymi ziemniakami i surówką.

Laureaci w nagrodę otrzymają upominkowe kosze z pysznymi smakołykami od partnerów naszego konkursu, czyli supermarketów Stokrotka i firmy Stella Pack SA.

Na naszej stronie internetowej można już zobaczyć film z przyrządzania pysznego budyniu jaglanego z jagodami według przepisu naszej Czytelniczki.

Tradycyjnie czekamy na kolejne Państwa przepisy kulinarne. Przypominamy, że jest to już ostatnia szansa na zdobycie wyjątkowych nagród, ponieważ konkurs „Gotuj z Kurierem” powoli zmierza do końca.

Tym razem czekamy na propozycje dań świątecznych. Przepisy można wysyłać do 25 listopada, do godziny 11.00. W piątkowym wydaniu Kuriera Lubelskiego ogłosimy nazwiska zwycięzców.

Dawid Furmanek, członek naszego kulinarnego jury, podpowiada, jak przyrządzić dania na świąteczny stół.

- Proponuję trochę poeksperymentować ze świątecznym menu. Pole do popisu jest duże, bo święta to nie tylko Wigilia i kolacja. To przede wszystkim czas spotkań rodzinnych przy stole - uważa bloger kulinarny.

- Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki w tradycyjnych potrawach, a już uzyskamy inny smak. Zachęcam, by wysyłać do nas przepisy na dania, które z chęcią byśmy sami zobaczyli na stole. Trzeba pamiętać o tym, że czeka nas wkrótce sporo dni za stołem. Należy zachować umiar w proporcjach, by się po prostu nie przejeść - dodaje Furmanek.

Przepisy wraz ze zdjęciem dania można wysyłać na adres: [email protected]. Propozycje mogą być również dostarczone bezpośrednio do redakcji Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.

Zapraszamy do zabawy!

www.lubelskie.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski