- Naszym unikatowym specjałem jest miód wrzosowy. Bardzo trudno jest go uzyskać. Ule są przewożone na wrzosowe pożytki, wiele pszczół ginie w pajęczynach, ale smaku tego miodu nie da się z niczym porównać - opowiada Witold Nydza z Kozic Górnych. Wielkim powodzeniem cieszyły się też regionalne wędliny. - Produkcję zaczęliśmy 3 lata temu. Naszą specjalnością jest polędwica dojrzewająca, wędzona zimnym dymem z drzewa akacjowego - mówi Magdalena Kozłowska z Sachań k. Białegostoku. Na stoiskach nie zabrakło też produktów już wcześniej docenionych i nagrodzonych. - Olej świąteczny roztoczański zdobył tytuł "Perły 2008" na targach Polagra. Rzepak rośnie na dobrych glebach, w dobrze nasłonecznionych miejscach i tłoczony jest w tradycyjnych maszynach. Dzięki temu ma niesamowity smak i zapach. Używając tego oleju można śmiało zrezygnować z wszelkich przypraw - zachwala swój produkt Tomasz Kostrubiec z Ruszowa k. Łabuń. Na kiermaszu nie zabrakło również tradycyjnych ozdób wykonanych przez artystów ludowych i uczestników terapii zajęciowych. - Nasze dzieci wykonują w ramach zajęć różne stroiki, koszyczki czy kartki, które teraz prezentujemy - mówi Monika Bloch, prezes Fundacji "Wszyscy Razem".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?