Świątecznie i regionalnie

    Świątecznie i regionalnie

    Kamil Krupa

    Kurier Lubelski

    Kurier Lubelski

    Zakończył się Wielki Kiermasz Wielkanocny. Przez weekend, na 3 poziomach centrum Gala przy ul. Fabrycznej, zaprezentowało się ponad 150 wystawców z tradycyjnymi potrawami i ozdobami świątecznymi. Ci, którzy przyszli na kiermasz mogli nie tylko podziwiać tradycyjne produkty, ale również je posmakować.
    - Naszym unikatowym specjałem jest miód wrzosowy. Bardzo trudno jest go uzyskać. Ule są przewożone na wrzosowe pożytki, wiele pszczół ginie w pajęczynach, ale smaku tego miodu nie da się z niczym porównać - opowiada Witold Nydza z Kozic Górnych. Wielkim powodzeniem cieszyły się też regionalne wędliny. - Produkcję zaczęliśmy 3 lata temu. Naszą specjalnością jest polędwica dojrzewająca, wędzona zimnym dymem z drzewa akacjowego - mówi Magdalena Kozłowska z Sachań k. Białegostoku. Na stoiskach nie zabrakło też produktów już wcześniej docenionych i nagrodzonych. - Olej świąteczny roztoczański zdobył tytuł "Perły 2008" na targach Polagra. Rzepak rośnie na dobrych glebach, w dobrze nasłonecznionych miejscach i tłoczony jest w tradycyjnych maszynach.
    Dzięki temu ma niesamowity smak i zapach. Używając tego oleju można śmiało zrezygnować z wszelkich przypraw - zachwala swój produkt Tomasz Kostrubiec z Ruszowa k. Łabuń. Na kiermaszu nie zabrakło również tradycyjnych ozdób wykonanych przez artystów ludowych i uczestników terapii zajęciowych. - Nasze dzieci wykonują w ramach zajęć różne stroiki, koszyczki czy kartki, które teraz prezentujemy - mówi Monika Bloch, prezes Fundacji "Wszyscy Razem".

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    O tym się mówi

    Wideo