Ma żółtą barwę i specyficzny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Ale jego walory lecznicze i zdrowotne są olbrzymie. Olej lniany jest tłoczony na zimno z dojrzałych nasion lnu. Ta niska temperatura tłoczenia gwarantuje, że składniki w nim zawarte zachowują swoje właściwości. Cenimy go za to, że ma w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6 oraz lignany. Występuje w nim również witamina E, która ma właściwości przeciwutleniające.
Jest polecany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, osobom starszym, dzieciom, kobietom w ciąży. - Olej lniany powinien być używany w naszej codziennej diecie, jest bardzo potrzebny – podkreśla Karolina Czyrwik, dietetyczka z NaturHouse.
Olej lniany to drogocenne kwasy
- Jemy na co dzień za dużo produktów, w których występują kwasy omega 6, a to może przyczynić się do powstania raka prostaty czy piersi. Natomiast za mało spożywamy kwasów omega 3 – dodaje Karolina Czyrwik. - A właśnie olej lniany podwyższa w naszym organizmie te cenne kwasy omega 3, których nam brakuje.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym usuwają z organizmu nadmiar cholesterolu, zmniejszają ryzyko nadciśnienia, zapobiegają miażdżycy. Z kolei zawarte w oleju lignany pomagają utrzymać równowagę hormonalną w organizmie. - Można powiedzieć, że lignany to estrogeny pochodzenia roślinnego, bardzo potrzebne w okresie menopauzy u kobiet - tłumaczy Czyrwik.
Lignany pomagają również w prawidłowej perystaltyce jelit, przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów piersi czy jelita grubego. Chronią również przed osteoporozą. Składniki, które zawiera olej lniany przyśpieszają także metabolizm i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. - Piję olej dopiero miesiąc. Kolega mi polecił – opowiada Jan Aleksander, mieszkaniec Lublina. - Mam problemy z trawieniem, żołądkiem. Zobaczymy, czy olej lniany mi pomoże i jak będzie działał. Myślę, że nie zaszkodzi spróbować.
Olej lniany - dobry na cerę
Zawarta w oleju lnianym witamina E, zwana witaminą młodości, chroni skórę przez przedwczesnym starzeniem się. - Olejek przeznaczony do kosmetyki ma działanie przeciwzapalne, przeznaczony jest do skóry zanieczyszczonej, łojotokowej - tłumaczy Anna Stręk z salonu Dermaks.
Olej lniany zapobiega powstawaniu wągrów. - Często występuje jako składnik kremów do twarzy, balsamów, dobrze działa na skórę stosowany do wewnątrz - tłumaczy Anna Jurak z Instytutu Bonsai.
Olej lniany światła nie lubi
Olej lniany powinien być spożywany tylko na zimno. Nie wolno go podgrzewać. Nie smażymy na nim potraw. Przechowujemy go w ciemnym i chłodnym miejsc, najlepiej w lodówce. - Ogrzewanie i ekspozycja na światło oraz powietrze obniżają zawartość cennych składników i trwałość oleju - mówi Justyna Siwiela z Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VitaNutrica.
Najlepiej smakuje jako dodatek do surówek, warzyw, sałat, zup, albo użyty do chleba zamiast masła. - W ramach profilaktyki wystarczy spożywać dziennie jedną łyżkę stołową. W celach leczniczych np., by obniżyć cholesterol, potrzebne są już większe ilości. Ważne, by olej spożywać regularnie – dodaje dietetyczka. Specjaliści od żywienia przypominają, że nawet najzdrowszy produkt spożywany w nadmiarze może okazać się szkodliwy.
Nie każdy olej lniany jest dobry
Zainteresowanie olejem lnianym w lubelskich sklepach zielarskich jest spore. - Sprzedajemy go bardzo dużo - zapewnia Marzena Niedźwiecka ze Staropolskiej Galerii Smaku. - Nawet kilkanaście butelek dziennie. Kupują go ludzie z różnymi schorzeniami, świadomi tego, że zdrowie jest ważne.
Ale nie każdy olej jest cenny. - Najzdrowszy jest ten nieoczyszczony, gdyż zawiera najwięcej kwasów omega 3 - mówi Stanisława Dziuba ze sklepu zielarskiego Arnika. - Taki olej przechowujemy w ciemnej szklanej butelce w lodówce.
Zwykle zachowuje świeżość oraz swoje wartości dwa miesiące od daty produkcji. Na sklepowych półkach znajdziemy również oleje oczyszczone, z niską zawartością cennych kwasów omega 3. - Przechowywany jest w zwykłej butelce z jasnego szkła, w świetle dziennym, ma długi okres ważności. I dużo mniejsze walory zdrowotne – wyjaśnia Niedźwiecka.
Ważne jest, żeby po otwarciu olej lniany szybko zużyć, w przeciągu miesiąca. Bo, jak podkreślają dietetycy, zepsuty olej lniany jest rakotwórczy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?