Aby poczuć magię świąt Bożego Narodzenia, twórcy zachęcają do samodzielnego wykonania ozdób. - Choinka, tak jak opłatek i 12 wigilijnych potraw, stanowi podstawę świąt. Dlatego drzewko musi mieć swoją duszę - przyznaje Barbara Piłat, prezes Stowarzyszenia "Swat" z Opola Lub. Własnoręcznie wykonane ozdoby mają nie tylko niesamowity urok. - Ich robienie daje ogromną frajdę całej rodzinie i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa - mówi.
Wyjątkowo, pachnąco i apetycznie wygląda choinka ubrana w naturalne ozdoby. Jest to prosty, szybki i bardzo popularny dawniej sposób na dekorowanie bożonarodzeniowego drzewka. - Potrzebne są laski cynamonowe, szyszki z lasu lub parku, orzechy włoskie i cytrusy - wylicza Krystyna Białek. - Trzy laski cynamonu związujemy sznurkiem. Możemy na nie nakleić malutką kokardkę lub gałązkę sosny - podpowiada. - Cytryny kroimy w cienkie plastry, suszymy w piekarniku około 3 godzin aż odparuje sok. Szyszki i orzechy spryskujemy sprayem i posypujemy brokatem. Na takiej choince koniecznie muszą zawisnąć pierniczki.
Przepis powyżej.
Jak zrobić pierniczki
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki miodu prawdziwego, 3/4 szkl. cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka kakao, 20 g przyprawy do piernika, 1 łyżka masła, 1 jajko i 5 łyżek ciepłego mleka.
Zagniatamy ciasto. Ważne, aby miód rozpuścić na małym ogniu. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Wycinamy foremkami gwiazdki, serduszka, choinki, pamiętając, aby w każdym wykonać dziurkę na zawieszkę. Pieczemy w temp. 180 C ok. 15 minut. Pierniczki po wyjęciu są mięciutkie i pyszne. Jak ostygną, dekorujemy je lukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?