Bakłażany szczególnie powinny spożywać osoby po kuracji antybiotykowej. Warzywo ma właściwości odtruwające. Ze względu na zawartość fosforu, żelaza, wapnia i potasu oraz witamin A, C, wszystkich z grupy B, wzmacnia organizm.
Bakłażan stanowi także podstawę diety diabetyków - obniża poziom cholesterolu.
Przy kupowaniu pamiętajmy, by wybierać te najdojrzalsze, bo są najsmaczniejsze.
Przepis na gulasz warzywny
Składniki: 2 bakłażany, 2-3 cukinie, po strąku czerwonej i zielonej papryki, 1 kg pomidorów, 2 cebule, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczka tymianku, cząbru, natki pietruszki, bazylii, czosnku; sól, pieprz.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić na cząstki, posolić i odstawić na 20 minut, następnie opłukać i osuszyć. Cukinie i papryki umyć, z papryki usunąć pestki. Cukinie i papryki pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w plastry, zrumienić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć bakłażany i cukinie, wymieszać, włożyć pomidory, zioła i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 30 minut na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Podawać na gorąco.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?