18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubelscy piekarze: jest za mało zboża, więc chleb zdrożeje

Aleksandra Dunajska
Ceny chleba wzrosną o ok. 20 procent.
Ceny chleba wzrosną o ok. 20 procent. Małgorzata Genca
Wyroby Piekarni Halina podrożeją od poniedziałku o około 20 procent. Podobny wzrost cen planuje Kuźmiuk - od 1 września. LSS Społem zapowiada podwyżki o 10 - 15 procent. - Wszystko przez wzrost cen mąki - od czerwca podrożała nawet o 70 procent. Więcej płacimy też za inne surowce - drożdże, olej, cukier - tłumaczy Jan Winnicki, kierownik produkcji w piekarniach LSS Społem.

Mąka podrożała, bo w górę idzie zboże. Janusz Hałas z Zamojskich Zakładów Zbożowych nie ma wątpliwości, że zawiniła pogoda. - Sroga zima, potem mokra wiosna, okres suszy, a następnie opady podczas zbiorów, które wpłynęły na gorszą jakość zbóż. Tegoroczne plony były mniejsze nawet o 30 procent - wyjaśnia.

Krajowa Rada Piekarstwa i Cukiernictwa zwróciła wczoraj uwagę, że w najbliższych miesiącach ziarna pszenicy na mąkę nadającą się do wypieku pieczywa może zabraknąć. - Nie chcemy straszyć. Sformułowaliśmy swoje stanowisko po to, żeby ministerstwo rolnictwa zwróciło uwagę na problem - zaznacza Maciej Mielczarski, przewodniczący rady. - Trzeba się zastanowić, jak uzupełnić braki. Można uruchomić rezerwy zboża. Jeśli to nie będzie możliwe, trzeba pomyśleć o imporcie. W krajach europejskich sytuacja jest podobna jak u nas. Trzeba więc brać pod uwagę Amerykę lub Australię. Chociaż tamto zboże będzie droższe niż nasze, więc w takim przypadku można by się spodziewać kolejnych podwyżek cen mąki i pieczywa - dodaje.

Lubelscy piekarze podkreślają, że na razie dostawy otrzymują bez przeszkód. - Chociaż nie wiemy, jak będzie w przyszłości. W młynie, w którym się zaopatrujemy, wystąpiły ostatnio zakłócenia. Wtorkowe zamówienie zrealizował dopiero dzisiaj - mówi Jan Winnicki.

Janusz Hałas uspokaja, że zakłady w Zamościu mają zabezpieczone zapasy zboża co najmniej do końca roku. - Ale nie mamy takiej podaży, jak byśmy sobie tego życzyli. Poza tym młyny w regionie i w kraju mogą mieć inną, gorszą sytuację. Apel Rady Piekarstwa jest więc jak najbardziej uzasadniony - uważa Hałas.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski