Po Poznaniu, Chorzowie i Gdańsku przyszedł czas na Lublin. W tym roku to właśnie u nas odbędzie się dwudniowa ogólnopolska impreza promująca jedzenie mięsa - "Świętomięs (jedno słowo, to nie pomyłka) Polski". Początek już w sobotę.
Organizatorzy zapraszają przede wszystkim na degustację mięsnych przysmaków. - Wydamy kilkaset kilogramów mięsnej strawy z naszego Kotła Świętomięsnego i Mega Patelni. Będziemy częstować też pieczonym przez 24 godziny bykiem - zapowiedział w środę Jacek Marcinkowski, jeden z pomysłodawców wydarzenia. Mięsne smakołyki to jednak nie wszystko. Na placu Zamkowym stanie kilkadziesiąt stoisk, w których dyżurować będą dietetycy, technolodzy żywienia, lekarze weterynarii, hodowcy i inni specjaliści, którzy chętnie odpowiedzą na wszelkie pytania związane z mięsem i mięsną dietą.
Organizatorzy zaplanowali też specjalną strefę sportową, której gwiazdą będzie Daniel Iwanek, trzykrotny mistrz świata w karate tradycyjnym, a prywatnie wielki wielbiciel mięsa i… ziemniaków. - Jestem przekonany, że to właśnie z tej mięsnej diety brała się moja siła na zawodach - mówił sportowiec.
"Świętomięs" rozpocznie się w najbliższą sobotę (30 sierpnia) o godz. 15 na placu Zamkowym. Ceremonię otwarcia festiwalu poprzedzi parada z udziałem orkiestry, kucharzy i sportowców. Wieczorem zaplanowano koncerty. W sobotę na scenie pojawią się Elektryczne Gitary (godz. 20), a w niedzielę zespół LemON (godz. 20.30).
Wydarzenie organizują Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, Związek Rzemiosła Polskiego i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?