Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mięsna uczta w sobotę i niedzielę na pl. Zamkowym. Będzie kilka ton przysmaków

EP
Na ucztę zapraszają: Teresa Komisarczuk i Zbigniew Marchwiak z IRiP (pośrodku) oraz Andrzej Łyszyk (z lewej) i Jacek Marcinkowski, pomysłodawcy wydarzenia
Na ucztę zapraszają: Teresa Komisarczuk i Zbigniew Marchwiak z IRiP (pośrodku) oraz Andrzej Łyszyk (z lewej) i Jacek Marcinkowski, pomysłodawcy wydarzenia Anna Kurkiewicz
Nikt, kto pojawi się w weekend na placu Zamkowym, nie powinien wyjść stamtąd głodny. Na smakoszy czeka m.in. 600-kilogramowy pieczony byk. A to w ramach imprezy "Świętomięs Polski".

Po Poznaniu, Chorzowie i Gdańsku przyszedł czas na Lublin. W tym roku to właśnie u nas odbędzie się dwudniowa ogólnopolska impreza promująca jedzenie mięsa - "Świętomięs (jedno słowo, to nie pomyłka) Polski". Początek już w sobotę.

Organizatorzy zapraszają przede wszystkim na degustację mięsnych przysmaków. - Wydamy kilkaset kilogramów mięsnej strawy z naszego Kotła Świętomięsnego i Mega Patelni. Będziemy częstować też pieczonym przez 24 godziny bykiem - zapowiedział w środę Jacek Marcinkowski, jeden z pomysłodawców wydarzenia. Mięsne smakołyki to jednak nie wszystko. Na placu Zamkowym stanie kilkadziesiąt stoisk, w których dyżurować będą dietetycy, technolodzy żywienia, lekarze weterynarii, hodowcy i inni specjaliści, którzy chętnie odpowiedzą na wszelkie pytania związane z mięsem i mięsną dietą.

Organizatorzy zaplanowali też specjalną strefę sportową, której gwiazdą będzie Daniel Iwanek, trzykrotny mistrz świata w karate tradycyjnym, a prywatnie wielki wielbiciel mięsa i… ziemniaków. - Jestem przekonany, że to właśnie z tej mięsnej diety brała się moja siła na zawodach - mówił sportowiec.

"Świętomięs" rozpocznie się w najbliższą sobotę (30 sierpnia) o godz. 15 na placu Zamkowym. Ceremonię otwarcia festiwalu poprzedzi parada z udziałem orkiestry, kucharzy i sportowców. Wieczorem zaplanowano koncerty. W sobotę na scenie pojawią się Elektryczne Gitary (godz. 20), a w niedzielę zespół LemON (godz. 20.30).

Wydarzenie organizują Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, Związek Rzemiosła Polskiego i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski