Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdzie diabeł nie może, tam kucharza pośle. Europejski Festiwal Smaku już w czwartek (PROGRAM)

Sylwia Hejno
Scena z "Uczty Babette", przygotowania do uroczystej kolacji. Na podobną kulinarną rozpustę zaprasza nas Europejski Festiwal Smaku.
Scena z "Uczty Babette", przygotowania do uroczystej kolacji. Na podobną kulinarną rozpustę zaprasza nas Europejski Festiwal Smaku. materiały dystrybutora
Jest w jedzeniu coś takiego, że przestaje służyć tylko zaspokajaniu głodu, a staje się rytuałem. Przekonamy się o tym podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Początek już w czwartek.

Większość z nas od czasu do czasu lubi coś przekąsić i to niekoniecznie z głodu. Niektórzy może nawet pamiętają "Czekoladę" z Juliette Binoche albo "Ucztę Babette", filmy, w których konserwatywna społeczność przechodzi wewnętrzną rewolucję pod wpływem czegoś pysznego na podniebieniu. Jedno jest pewne: to co i jak jemy nie jest tylko kwestią biologii, ale i kultury. Europejski Festiwal Smaku zaprasza zatem na smakołyki serwowane z muzyką, teatrem i sztuką.

Podobno, jeśli Bóg zesłał ludziom jedzenie, to diabeł stworzył kucharzy. Tę prawdę wyznawali i Lew Tołstoj, i James Joyce. Z kolei Oscar Wilde powtarzał, że przy dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, włącznie z własną rodziną. W festiwalowym menu znajdą się przepisy zarówno dla wielbicieli golonek, jak i dla wegetarian, coś dla wielbicieli zdrowego odżywiania i nieprzyzwoicie kalorycznych słodkości.

Trzeba nawet kilkunastu godzin, aby powstał zestaw pralinek o kilku smakach. Całą pracę wykonuje się ręcznie od początku, aż do "wystukania" czekoladek z formy. - Wczoraj wykonałem ok. 500 pralin o sześciu smakach. Cały proces zajął mi dwanaście godzin. Aby uzyskać odpowiedni połysk i kruchość, aby pralinka pękała ze specyficznym odgłosem, ważny jest każdy etap - mówi Jakub Przysucha z Cukierni "Czekoladowy". Podczas festiwalu poprowadzi warsztaty, na których, oczywiście w przyspieszonym tempie, pokaże wszystkie etapy powstawania czekoladowych łakoci.

Ivo Violante, włoski szef kuchni, wyzwał lubelskich restauratorów na kulinarny pojedynek. Ich zmagania zobaczymy na "Scenie smaku". Dowiemy się także, jak gotować za pomocą intuicji i używać nietypowych ziół.

Do listy tego, co cieszy podniebienie, trzeba dodać to, co dla ducha, a zatem wystawy, m.in. Tadeusza Rolke i Chrisa Niedenthala, spektakle teatralne oraz koncerty. Wystąpią: Kayah, Voo Voo, Shantel Bucovina Club Orchestra, Sztywny Pal Azji i gwiazda festiwalu - zespół Omega.

Program:

Czwartek, 4.09
12.00 - Inauguracja Jarmarku Inspiracji, degustacje, zakupy, spotkania - deptak, Stare Miasto
18.00 - Uroczyste otwarcie Europejskiego Festiwalu Smaku. Wernisaż wystawy "Lublin Smaków" w Bramie Krakowskiej
Piątek, 5.09
15.00 - Pokazy Moc restauracji, Scena Smaku, plac Po Farze
15.00 - Festiwal Piwa, Giełda birofilów, inscenizacja rozładunku piwa z historycznego auta Lublin Gaz 51, wystawa piw zagranicznych, wykłady i prelekcje, degustacja, demonstracja i instruktaż warzenia piwa w domu, browar Perła
18.00 - Koncert zespołu Sztywny Pal Azji, browar Perła (Rusałka)
19.30 - Koncert zespołu Chluba, browar Perła (Rusałka)
24.00 - Noc w klubie Festiwalowym: Bar Złotnika, pokazy parzenia kawy, winnica, improwizacje teatralne, Dom Złotnika
Sobota, 6.09
12.00 - Festiwal kawy i wina, non stop do 18, Czarny Tulipan
12.00 - Moc restauracji, siedem wieków smaku, Latające talerze, pokazy szefów kuchni, non stop do 18, Scena Smaku, plac Po Farze
12.00 - Strefa jedzenia (aleja serów, małe browary, food-trucki), browar Perła
17.00 - Polska premiera spektaklu Juliusza Machulskiego pt. "Brancz", spotkanie z reżyserem i aktorami, Teatr Stary, Jezuicka 18
19.00 - Koncert Kayah & Transoriental Orchestra, browar Perła (Rusałka)
21.00 - Koncert Omega Oratorium, browar Perła (Rusałka)
24.00 - After Party Festiwalu, DJ Yaneck i goście, Wirydarz Centrum Kultury, Peowiaków 12
Niedziela, 7.09
14.00 - Teatr Małe Mi: Fintikluszki, spektakl dla dzieci, plac Po Farze
15.00 - Kuchnia lubelska odkryta na nowo. Pokaz kulinarny: Aneta i Jasiek Kuroniowie, Scena Smaku
18.00 - Europa na talerzu: Ivo Violante, Scena Smaku
19.00 - koncert Voo Voo & Orkiestra Gidle, browar Perła (Rusałka)
21.00 - koncert Shantel Bucovina Club Orchestra, browar Perła (Rusałka)
Poniedziałek, 8.09
19.00 - Dysputa Dwóch Ambon: abp Abel i o. Jan Góra, bazylika Dominikanów
20.00 - Winko z Makłowiczem i serami, uroczyste zakończenie festiwalu, klasztor oo. Dominikanów

Wstęp na wszystkie imprezy wolny (z wyjątkiem tych za zaproszeniami)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski