- Polacy jedzą rocznie pół kilograma tego mięsa. Dla porównania, Litwini 4 kg, Białorusini 5 kg, Niemcy aż 25 kg. Powinniśmy to zmienić - uważa Bogusław Miszczuk, prezes zarządu "Sokołów", jeden z organizatorów Food&Drink.
Gwiazdą tegorocznej imprezy był John Csukor, legendarny amerykański kucharz z tytułami naukowymi. Dla niego wołowina to rarytas. Dlatego zachęcał w środę do jedzenia czerwonego mięsa. Zwrócił też uwagę, że w amerykańskiej kuchni istotna jest przede wszystkim autentyczność. - Podajemy np. steki z kością. To ona nadaje smak potrawom. A kiedy widzimy kość w mięsie, jesteśmy pewni, że jest ono prawdziwe - twierdzi Csukor.
Kucharz przypomniał, że wołowina zawiera dwa razy więcej żelaza niż kurczak, jest też źródłem witamin z grupy B oraz makro- i mikroelementów.
Popisowym daniem mistrza Csukora na Food&Drink było osso buco. Po oficjalnym pokazie uczestnicy imprezy przygotowywali tę potrawę pod jego okiem. Czekały na nich stanowiska kucharskie, wyposażone w niezbędne składniki i przyprawy, czyli ok. 1,5 kg goleni wołowej przekrojonej w poprzek z kością, szklanka (250 ml) bulionu wołowego, marchewka, duża cebula, puszka pomidorów, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii i tymianku, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki, pół łyżeczki skórki otartej z cytryny, pół szklanki wytrawnego wina i mąka pszenna do obtoczenia mięsa.
- Przygotowuję mięso według przepisu mistrza. Obsmażam je i duszę. Dodaję warzywa, przyprawy i białe wino - wyliczał Krzysztof Kowalski, gość Food&Drink. - Efekt jest znakomity.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?