"Pszczółka", która do tej pory specjalizowała się w produkcji karmelków, zamierza poszerzyć swoją ofertę także o wyroby czekoladowe. - Chcemy być wiodącym, polskim producentem słodyczy najwyższej jakości, w tym wyrobów czekoladowych - potwierdza Marek Spuz vel Szpos, prezes FC „Pszczółka”.
Nowa fabryka słodkości
Obecnie "Pszczółka" przygotowuje się do budowy nowego zakładu. Powstanie on na ponad 3-hektarowej działce przy ul. Spiessa na terenie strefy ekonomicznej w Lublinie. Fabrykę zaprojektuje przedsiębiorstwo IPS Technologia ze Swarzędza. Roboty budowlane mają się rozpocząć na przełomie maja i czerwca przyszłego roku. Potrwają około roku. Do nowych pomieszczeń przeniosą się w pierwszej kolejności dotychczasowi pracownicy spółki (110 osób). Fabryka będzie potrzebowała też nowych rąk do pracy. Tylko w pierwszym roku działalności zatrudnienie ma w niej znaleźć minimum 70 nowych pracowników. Jak zapewnia zarząd "Pszczółki" docelowo w nowym zakładzie będzie pracowało 450 osób. Koszt inwestycji to ponad 80 mln zł. Pieniądze pochodzą z dokapitalizowania spółki przez Krajową Spółkę Cukrową.
Robią cukierki od ponad 60 lat
Fabryka Cukierków „Pszczółka” powstała w 1952 r., gdy przedwojenną Państwową Fabrykę Cukierków i Czekolady „Veritas” przeniesiono z centrum miasta do Cukrowni Lublin przy ul. Krochmalnej. Od 2010 r. „Pszczółka” działa jako samodzielny podmiot. Firma produkuje ponad 40 rodzajów cukierków w oparciu o własne receptury. 15 proc. sprzedaży stanowi eksport. Wyroby z Lublina znaleźć można na sklepowych półkach m.in. w USA, Niemczech, Azerbejdżanie, Słowacji, Litwie, Estonii i Mongolii.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?