Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Risotto z borowikami

(lb)
Devaldano
Za sprawą leśnych grzybów włoskie danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Potrzebna jest jednak chwila czasu i odrobina cierpliwości przy nieustannym mieszaniu go podczas gotowania.

Składniki:

  • 40 g krojonych w plastry suszonych borowików,
  • ryż do risotto (ważne, żeby nie był to zwykły ryż długoziarnisty),
  • 100 g parmezanu,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • pół kostki masła,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek
  • 0,75 l bulionu drobiowego lub grzybowego,
  • świeże zioła według gustu,
  • pietruszka,
  • szafran (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Przed rozpoczęciem gotowania grzyby płuczemy i przekładamy do pojemnika z wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. Pamiętajmy, aby nie wylewać soku pozostałego po moczeniu borowików – posłuży nam do przygotowania sosu. Do przygotowania risotto potrzebna będzie głęboka patelnia. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i zaczynamy najważniejszą i zarazem najbardziej żmudną część naszego gotowania – mieszanie. Każdej kolejnej czynności towarzyszyło będzie nieprzerwane mieszanie ryżu z kolejnymi dodatkami na patelni, co może nam zająć nawet 30 minut. Ryż smażymy z cebulą na oliwie ok. 2 – 3 minuty – do momentu, aż nabierze ślicznego szklistego koloru. Następnie dodajemy wino i czekamy (mieszając) aż ryż wchłonie całość. Dodajemy sok grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy dwie chochle bulionu (jeżeli mamy dostęp do szafranu, to dodajemy go do bulionu, całość podgrzewamy na średnim ogniu) i po raz kolejny mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całą jego porcję. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, dopóki nie uznamy, że uzyskaliśmy idealną konsystencję ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu dorzucamy pokrojone borowiki. Po zredukowaniu całości roztapiamy w ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty parmezan.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany