Ich autorem jest śp. bonifrater ojciec Jan Grande, który był jednym z największych w powojennej Polsce autorytetów w dziedzinie poradnictwa żywieniowego, ziołolecznictwa i szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.
- Błogosławieństwem dla nas wszystkich, starych i młodych, oprócz codziennej dużej dawki mleka lub jego przetworów, jarzyn, kaszy gryczanej, grochu lub fasoli, cebuli, czosnku, miodu w miejsce cukru, dobrze zaparzonej herbaty, jest kapusta - uważał o. Grande.
"Bezcenne porady ojca Grande" znajdą Państwo w naszej gazecie. Pierwszy dodatek ukaże się w piątek 12 grudnia. Kolejne odcinki opublikujemy 15, 16, 17, 18 i 19 grudnia. Znajdą w nich Państwo m.in. porady dotyczące konkretnych chorób, takich jak zawał serca, rak, grypa, depresja czy osteoporoza. Swoje miejsce w dodatku znajdzie także wykład o. Grande o polskiej kuchni i jego ulubionych daniach. Trudne doświadczenia zainspirowały go i wpłynęły na stworzenie oryginalnych rad, które podbijają serca czytelników. Ojciec Grande (prywatnie Jerzy Majewski) zesłany z rodziną, wojnę przeżył na Syberii na pograniczu mongolskich stepów Kirgizji. To właśnie tam, jak wielokrotnie zapewniał, pobierał pierwsze nauki ze zdrowego żywienia.
O. Grande wielokrotnie nawoływał do powrotu do tradycji w żywieniu. Inspiracją dla niego były także zaobserwowane u Mongołów i Kirgizów zwyczaje, dzięki którym mogli oni dożyć sędziwego wieku.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?