Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Woli Mieczysławskiej można posmakować gryczanych golasów

Agnieszka Ciekot naszemiasto.pl
Golasy z kaszy ze śmietaną
Golasy z kaszy ze śmietaną materiał TVN
Kusi wyglądem, zachwyca smakiem. Przyrządza go wiele gospodyń, ale mało która wie, że robi golasa. Ten z Woli Mieczysławskiej zobaczymy w środę w "Dzień dobry TVN".

W golasach specjalizuje się gospodarstwo agroturystyczne "Cichosza" w Woli Mieczysławskiej pod Lubartowem. To potrawa, która znana była na Lubelszczyźnie już w czasach przedwojennych.

- Ludzie byli wówczas biedni, nie mieli co włożyć do garnka. I bywało tak, że na przednówku zostało trochę kaszy, kartofli i sera, ale nie było mąki, aby zagnieść ciasto i zrobić pierogi. Nie było też kapusty, by przygotować gołąbki - opowiada Joanna Firgolska, właścicielka "Cichosza". I tak u gospodyń zrodził się pomysł na serwowanie domownikom farszu. - Stąd też wzięła się dowcipna nazwa golas - dodaje pani Joanna.

Z golasem poradzi sobie nawet kulinarny amator. - Potrzebujemy kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego, jajek, soli i pieprzu oraz niespełna 1,5 godziny wolnego czasu - mówi właścicielka "Cichosza".

Daniem spod Lubartowa zachwycił się Mikołaj Rey, potomek słynnego poety z Nagłowic, który już dziś zabierze widzów "Dzień dobry TVN" w kulinarną podróż do gospodarstwa pani Joanny. - Trzeba przyznać, że gospodynie na Lubelszczyźnie, jak to Polki, były bardzo zaradne i miały fantazję. Brakowało im składników do wykonania tradycyjnych gołąbków, więc stworzyły golasy, które są jeszcze smaczniejsze od pierwowzorów - zachwala ekspert kulinarny. Joanna Firgolska jest przekonana, że Polacy pokochają golasy, które wybornie smakują ze śmietaną.

Golasy z kaszy ze śmietaną
Golas to nic innego jak zapieczony farsz, który przygotowujemy z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków.

Przepis na golasa z Woli Mieczysławskiej:
Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 4 średnie ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia, mięta, sól, pieprz.

Wykonanie: kaszę i ziemniaki ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę i połączyć w masę. Doprawić, dodać pozostałe składniki. Masę włożyć do brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski