„Leniwy weekend ze ślimakiem na Offie” został pomyślany o tych, którzy chcą sprawdzić jak smakują potrawy ze ślimaków. W starożytności były uważane za afrodyzjak, w średniowieczu za danie postne. W Polsce karierę zrobiły na stołach arystokracji i wraz z jej końcem zniknęły z polskiej tradycji kulinarnej.
- Obecnie ślimaki wracają do łask – mówi Daniel Paś, szef kuchni, który specjalizuje się w daniach kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, której specjalnością są potrawy ze ślimaków. - Ich smak przede wszystkim zależy od sposobu ich przyrządzenia. Najpierw muszą poleżeć w zalewie, a później zostać odpowiednio usmażone. Jeżeli będziemy smażyli je za długo, zrobią się gąbczaste. Dobrze przyrządzone mięso ślimaka powinno się rozpływać w ustach.
Smakosze, którzy zechcą sami przyrządzić potrawy ze ślimaków, mogą kupić ich tuszki w bulionie warzywnym (puszka 160 g za 22 zł), sosie własnym (puszka 300 g za 34 zł), ślimaki z muszlą w sosie własnym (słoik 0,9 litra za 50 zł). Jest również rarytas, kawior biały z jaj ślimaka. Za 50 gramową puszkę trzeba jednak zapłacić 90 zł.
Przepis Daniela Pasia na danie dla dwóch osób z czterdziestu ślimaków afrykańskich w skorupkach.
Najpierw przygotowujemy zalewę. Trzy główki czosnku kroimy w drobną kostkę, dodajemy cztery gałązki rozmarynu, półtorej łyżeczki miodu i 300 mililitrów wina. Zalewę podgrzewamy do temperatury wrzenia. Ślimaki wkładamy do ostudzonej zalewy. Zostawiamy je na minimum 48 godzin. Później przez dwie minuty (nie dłużej), obsmażamy w maśle czosnkowym Przez około półtorej godziny gotujemy oddzielnie buraka cukrowego. Kroimy go w drobną kostkę, podsmażamy w maśle, małej ilości wina i miodu. Buraczki układamy na talerzu i rozkładamy ślimaki. Posypujemy je śniegiem z własnoręcznie przyrządzonych lodów czosnkowo-pietruszkowych. Do jedzenia ślimaki wyciągamy ze skorupki. Koniecznie urywamy z nich szaro-czarną wątrobę, która jest na końcu ślimaka. Psuje smak.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice