Naukowcy będą tam pracować m.in. nad produkcją ekologicznego oleju rzepakowego, sprawdzać odporność roślin na różne czynniki i badać mikroorganizmy w glebie. Wszystko po to, żeby zastosować odkrycia i wynalazki w przemyśle.
3 mln zł kosztowało samo laboratorium ekstruzji, gdzie badacze będą pracować nad zagospodarowaniem osadów po fermentacji metanowej. Jedno z urządzeń przechodzi właśnie testy, tymczasowo produkuje… czipsy kukurydziane. – Z odpadów spożywczo-przemysłowych będziemy w nim wytwarzać materiał z przeznaczeniem na nawóz – tłumaczy kierownik laboratorium, dr Agnieszka Kasprzycka.
Podobnych miejsc w nowym Centrum jest więcej. Jego działalność ma ułatwić badaczom ustalenie czy ich odkrycia da się zastosować w skali przemysłowej tak, żeby się opłaciły. Ma też usprawnić relacje z przedsiębiorcami. – Już podczas otwarcia zgłosiła się do mnie firma zainteresowana współpracą przy produkcji biogazu – przyznaje prof. Andrzej Bieganowski, kierownik Centrum. Naukowcy chcą też zdobywać dofinansowanie na badania z projektów unijnych.
Budowa Centrum trwała od sierpnia 2013 r. i kosztowała 26 mln zł. Finansowanie projektu pochodziło z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?