Przygrywała kapela Drewutnia, a była sołtysowa z Prawiednik w ludowym stroju witała gości I Lubelskiego Festiwalu Golonki. Impreza przerosła najśmielsze oczekiwania organizatorów. W czasie festiwalu karczmę przy Nadbystrzyckiej 16 w Lublinie odwiedziło kilka tysięcy fanów golonki.
- W tym roku debiutujemy z festiwalem, ale chcemy go organizować co roku. Liczymy, że to będzie ciekawe kulinarne wydarzeniem - powiedział Artur Poleszak, właściciel karczmy "Chata".
W ramach festiwalu zorganizowano dwa golonkowe konkursy. Wyniki ogłoszono w piątek. W konkursie "Najlepszy przepis na golonkę od czytelników Kuriera Lubelskiego" jury, pod przewodnictwem właściciela "Chaty", wyróżniło trzy osoby (nagrody to bony konsumpcyjne do "Chaty" o wartości 500, 300 i 200 zł). Pierwsze miejsce zajął Adam Gawinek, autor przepisu na golonkę pieczoną w bejcy. - Uwielbiam golonki . Ich przyrządzaniem zajmuję się od 7 lat - przyznaje pan Adam. - Jako zawodowy kierowca przemierzyłem całą Polskę wzdłuż i wszerz, w każdej części kraju próbowałem różnych golonek. Swój przepis udoskonalałem przez ostatni rok. Do udziału w konkursie namówiła mnie żona - dodaje.
W kategorii najlepsza golonka z menu "Chaty", goście festiwalu oceniali cztery rodzaje golonek i oddawali na nie swoje głosy. Gwiazdą festiwalu została golonka po lubelsku z pieca.
Golonka pieczona w bejcy. Przepis:
Składniki: 6 golonek, 3 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków czosnku, 0,5 łyzeczki chilli, sól, chrzan, 2 kostki rosołowe drobiowe
Bejca: 250 ml piwa (piwo regionalne – „Perła mocna”), 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 6 ząbków czosnku, kilka rozdartych w rękach igieł rozmarynu, 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Oczyszczone i umyte golonki gotujemy 2 godziny w posolonej wodzie z dodatkiem przypraw: liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, czosnku, chilli, kostek rosołowych. Przygotowujemy bejcę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Skórę na ugotowanych golonkach nacinamy w kratkę, nacieramy bejcą i układamy golonki w brytfannie. Całość polewamy resztą bejcy. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniuku przez 45 minut. Podajemy z tartym chrzanem.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?