Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla: Hamburger, cheeseburger, kanapki, grillowany chleb [DANIA Z GRILLA]

Anastazja Bezduszna
Kanapka klubowa z wołowiną i sosem chili
Kanapka klubowa z wołowiną i sosem chili QMP
Zobacz przepisy na dania z grilla. Hamburger, cheeseburger, kanapki i grillowany chleb na pewno posmakują Tobie, rodzinie i znajomym!

Rodzinne obiady to nasza polska tradycja. Od zawsze był to wyjątkowy czas, kiedy cała rodzina spotykała się w jednym miejscu i cieszyła się swoim towarzystwem. Niestety, obecny styl życia sprawił, że posiłki spożywane są w pośpiechu i bez zwracania uwagi na to, co i jak się zjada. Zaledwie 4 na 10 rodzin zasiada razem do stołu każdego dnia. Zazwyczaj poświęcają sobie oraz konsumpcji niewiele więcej niż 30 minut, tak wynika z badań marki MOSSO przeprowadzonych w 2014 roku.

Francuzi, Włosi, Grecy, Hiszpanie są znani ze swojej pasji jedzenia wspólnych, rodzinnych i długich posiłków. I nie tylko o jedzenie tu chodzi. Ogromne znaczenie ma dla nich wymiar społeczny. Liczy się czas spędzony z rodziną, zabawa, rozmowa i śmiech. Potrawy, które spożywają, nie muszą być skomplikowane, ale z dobrze dobranych produktów.
Majówka to odpowiedni moment, by spędzić czas w gronie rodziny i przyjaciół. Wtedy każdy może ugotować swoje popisowe danie i pokazać, na co naprawdę go stać.

Kiedy mężczyźni kręcą się koło grilla, kobiety mogą upiec bułki do tej mięsnej uczty. Mamy dla was sprawdzony przepis Piotra Kucharskiego, z jego nowej książki "Chleb. Domowa piekarnia".

Jeśli uda się zaangażować więcej osób do wspólnego przyrządzenia posiłku - gotowanie przestanie być rutyną dla pani domu. Wystarczy, że ktoś umyje warzywa, inny je pokroi, a cały proces będzie przyjemniejszy.

Bułki do hamburgerów Piotra Kucharskiego

Zaczyn:

  • 20 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 100 g mąki pszennej typ 750.

Ciasto właściwe:

  • 100 ml śmietany 30%,
  • 3 żółtka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 350 g mąki pszennej typ 500,
  • 5 g soli (1 łyżeczka),
  • białko do posmarowania,
  • sezam

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30-60 minut. Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto z wyjątkiem białka i sezamu, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć część masła, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na grilla
Gdy masło się wchłonie, powtórzyć czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość. Jeśli zwiększy ją potrójnie lub nawet poczwórnie, nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.

Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę i bardzo mocno spłaszczyć. Ułożyć na obsypanej mąką blaszce do pieczenia. Odstawić na około 30 minut do garowania. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Bułki jeszcze raz delikatnie spłaszczyć, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 10-12 minut, aż bułki się zarumienią. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Cheeseburger z lazurem i bursztynem oraz grillowanymi boczniakami

Składniki:

  • 600 g łopatki wołowej,
  • 4 bułki,
  • 4 kapelusze boczniaka,
  • 80 g sera lazur,
  • 80 g sera bursztyn,
  • kilka kropel sosu Worcestershire lub maggi,
  • 2 łyżki dobrej musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy i formujemy
4 równe kotlety. Pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry). Bułki przekrawamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną część bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie układamy kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na grilla

Chlebek z pomidorami i oliwkami Piotra Kucharskiego

Zaczyn:

  • 2 g drożdży,
  • 150 ml wody,
  • 300 g mąki pszennej.

Ciasto właściwe:

  • 420-430 g zaczynu,
  • 100 ml wody,
  • 5 g drożdży,
  • 450 g mąki pszennej typ 750,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy,
  • 10 g soli (1 łyżeczka),
  • 3 łyżki oliwy plus odrobina do formowania

Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem należy wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.
Drożdże rozpuścić w wodzie, połączyć z mąką i solą. Mieszać, dodając zaczyn. Wyrabiać przez 5-6 minut. Pod koniec wyrabiania rozpłaszczyć ciasto i dodać na wierzch pokrojone na kawałki pomidory, oliwki (w całości) i oliwę. Zagnieść ciasto do środka i wyrabiać całość jeszcze przez 2 minuty.

Ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Po tym czasie polać całe ciasto oliwą i uformować okrągły bochenek. Nie będzie to łatwe, ponieważ ciasto będzie luźne. Blachę do pieczenia skropić oliwą, ułożyć na niej okrąg z tortownicy o średnicy 24-26 cm i również nasmarować go oliwą. Do środka włożyć ciasto i odstawić na kolejne 1 do 11 godzin do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Wstawić blachę, zaparować piekarnik i piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć okrąg z tortownicy, aby boki ładnie się przypiekły, i dopiekać przez kolejne 30 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparował.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na grilla

Kanapka klubowa z wołowiną i sosem chili

Składniki:

  • 400 g antrykotu wołowego,
  • 400 g boczku wędzonego,
  • 4 jajka,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 200 g marynowanej papryki grillowanej,
  • sałata lodowa,
  • 200 g majonezu,
  • 3 pomidorн,
  • sos chili,
  • olej,
  • kolendra,
  • 12 kromek chleba tostowego

Sposób przygotowania:
Antrykot oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym grillu około 3 minut z każdej strony. Następnie odstawić do wystygnięcia. Sałatę pokroić w dużą kostkę wymieszać z majonezem i grubo pokrojoną kolendrą. Antrykot pokroić w cienkie plastry, wrzucić mięso na rozgrzany olej, doprawić do smaku. Na dwie kromki chleba ułożyć sałatę, usmażone mięso, pieczone plastry boczku, plastry ogórka, papryki, usmażone dwustronnie jajko i zapiec z serem wędzonym. Złożyć kromki w formie tortu i spiąć wykałaczkami, przekroić na pół. Podawać z frytkami lub smażonymi ziemniakami i pikantnym sosem chili.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski