18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc: Sprawdź ceny w garmażerkach i cukierniach

ASK
Małgorzata Genca
Garmażerki i cukiernie rozpoczynają przyjmowanie zapisów na świąteczne potrawy. Mimo że w większości z nich zamówienia będzie można składać nawet jeszcze w Wielki Piątek, to kucharze ostrzegają - warto się pospieszyć, bo niektórych potraw w ostatniej chwili nie da się przygotować.

- Zainteresowanie jest ogromne - przyznaje Monika Siwko z Kuchni Smakosza. - Oczywiście takie rekordowe zamówienia jak przed Bożym Narodzeniem, wiosną nie padają, ale na brak pracy narzekać nie możemy.

Klienci najczęściej wybierają pieczone mięsiwa (schab ze śliwką, baleron białoruski, galantyna w galarecie, filet z indyka, czy faszerowane kurczaki). Swoich amatorów ma także pasztet, najlepiej ten z zatopionymi całymi jajkami oraz jajka faszerowane.

- Coraz więcej osób zamawia na wielkanocny obiad pieczoną kaczkę z żurawinami lub jabłkami - dodaje Sławomir Kuś z Restauracji Jontek. - Z takimi zamówieniami warto się pospieszyć, bo jeśli ktoś złoży zamówienie w ostatniej chwili możemy nie zdążyć go wykonać.

Przyjmowanie zamówień na święta rozpoczęły już także cukiernie.

- Tradycyjnie najwięcej osób kupuje baby drożdżowe i piaskowe oraz mazurki. Lublinianie najchętniej wybierają mazurek kajmakowy - mówi Renata Klimek z Cukierni Renatka. - Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też sernika. Tu jednak gusty są podzielone. Niektórzy klienci preferują sernik domowy z dużą ilością bakalii, inni wybierają sernik brzoskwiniowy lub czekoladowy.

Świetnie sprzedają się także malutkie babeczki i mazurki "do święcenia".

- Dla wielu osób, bez względu na to, czy to wiosenne, czy zimowe święta, na stole nie może zabraknąć też strucli z makiem - śmieje się Jan Winnicki z Cukierni Skierka. - W ubiegłym roku przed Wielkanocą sprzedaliśmy ich aż 500. Wszystko wskazuje, że w tym roku pobijemy ten rekord.

Świąteczny stół - ile to kosztuje

* pasztet mięsny - 18-28zł/kg
* pasztet świąteczny z jajkami - 25-29 zł
* baleron białoruski - 20-35 zł
* kaczka pieczona faszerowana jabłkami z majerankiem- 42-75 zł
* galantyna w galarecie - 25-28 zł
* schab ze śliwką - 45-50 zł
* jajka faszerowane - 3,5-5 zł porcja (4 sztuki)
* indyk faszerowany - 32-45zł
* babeczka do koszyczka - 1 zł/szt.
* babka drożdżowa - 18-26 zł/kg
* babka piaskowa - 20-35 zł/kg
* mazurek kajmakowy - 19-28 zł/szt.
* sernik świąteczny 27-35 zł/kg

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski