18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podziel się przepisem na wielkanocną potrawę

KQ
Makowiec
Makowiec Andrzej Szozda/archiwum Polskapresse
Święta Wielkanocne tuż tuż. Na pewno każdy z Was ma swój ulubiony świąteczny przysmak. Podzielcie się przepisem z naszymi Czytelnikami!

Przepis na wiosenne jajka od pani Magdy

7 jajek, 20 dag szynki, 5-6 ogórków korniszonowych, pęczek rzodkiewek, majonez, pieprz sól. Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na pól, oddzielamy żółtko. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, kroimy też drobno rzodkiewkę. Mieszany szynkę, ogórki i rzodkiewkę z żółtkiem, dodajemy majonez i przyprawy. Takim farszem wypełniamy połówki jajek, na koniec dekorujemy rzodkiewka lub szczypiorkiem. I gotowe :)

***

My polecamy Wam słodki makowiec.

Makowiec

Składniki:
Ciasto:

1/2 kg mąki
2 jajka
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Nadzienie:
1/2 kg maku
1 szklanka cukru
garść mąki
1/4 kostki roztopionej margaryny
2 jajka
10 dag namoczonych rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa
olejek migdałowy

Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka - zagnieść. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody (wody musi być tyle, by ciasto było "utopione") do wypłynięcia. Jeżeli drożdże będą świeże ciasto wypłynie po 10 minutach.

Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką do mięsa i dodajemy wszystkie składniki - mieszamy.

Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części (nadzienie również), podsypujemy mąką, wałkujemy dość cienko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy. Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem, a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.

Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 minut, w 180 stopni Celsjusza.

Po wystygnięciu smarujemy makowiec zwykłą polewą zrobioną z cukru pudru i gorącej wody.

Smacznego!

Podziel się przepisem!

Na Wasze przepisy czekamy w komentarzach pod tekstem. Wysyłajcie je także na [email protected]. Opublikujemy je na naszej stronie!


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Podziel się przepisem na wielkanocną potrawę - Kurier Lubelski

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski