- Ceny mąki są stabilne, więc nie ma wyraźnego powodu, by zmieniać ceny pieczywa - mówi Halina Pęzioł, współwłaścicielka piekarni w Lublinie. - Poza tym konkurencja jest bardzo duża. W takiej sytuacji trudno zdecydować się na podwyżki - tłumaczy.
W podobnym tonie wypowiadają się inni przedsiębiorcy. - Wszystko wskazuje na to, że w naszym regionie plony będą niezłe. Niepokoić może obawa przed spekulowaniem cenami na rynkach światowych. To może mieć negatywny wpływ na naszą sytuację - uważa Jan Flisiak, prezes Przedsiębiorstwa Piekarskiego w Lublinie.
Mroźna zima bez śniegu dała się we znaki lubelskim uprawom. Mimo to, wielkość zbiorów powinna być porównywalna do lat ubiegłych. - Mamy dużo więcej zbóż jarych, bo część ozimych (wysiewane jesienią, rozpoczynają wegetację przed zimą - przyp. red.) wymarzła. Ogólnie jednak nie jest źle - ocenia Krzysztof Kurus z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.
Obawy budzi tylko jakość zbóż. - Ciepły, parny czerwiec sprzyjał rozwojowi choroby grzybowej zwanej fuzariozą. Ziarna pszenicy mogą mieć, więc dużo gorszą jakość - mówi Kurus.
W kraju sytuacja wygląda gorzej. Ze wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że plony zbóż mogą wynieść od 22,8 do 23,5 mln ton, czyli będą o 3-6 proc. niższe od ubiegłorocznych, a także o 6-9 proc. od średniej z lat 2006-2010. Jeszcze gorzej jest na rynkach światowych. Największa od dziesięcioleci susza w USA (światowy lider w eksporcie zbóż) wywindowała ceny do rekordowych poziomów. Zdaniem ekspertów, to może być pretekst do podwyżek cen także w naszym kraju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?