Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strajk Żywności w Lublinie: Nie marnujcie jedzenia - happening pod ratuszem (ZDJĘCIA)

IL
W środowe przedpołudnie ulicami Lublina przemaszerował "Strajk Żywności". Grupa kilkudziesięciu wolontariuszy z plakatami i transparentami w rękach, zachęcała do mieszkańców do tego, aby zgodnie z hasłem strajku "Nie rzucali mięsem... do kosza!". Podobne akcje odbyły się we wtorek w 25 miastach w Polsce. Udział w nich wzięło ponad 4 tysiące osób.

- Nigdy dotąd nie organizowaliśmy takiego happeningu. Myślę, że ta forma promocji naszych idei jest atrakcyjna wizualnie i przyciągnie uwagę mieszkańców. Przede wszystkim chcemy zachęcić lublinian do tego, aby robili zakupy z głową - zapewnia Marzena Pieńkosz-Sapieha, dyrektor Banku Żywności, organizatora strajku.

Rocznie w Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia. Jednocześnie 2,5 mln ludzi nie ma dostępu do pełnowartościowej żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa i wędliny.

- Nie bójmy się eksperymentować w kuchni i używać do przyrządzania potraw wszystkiego co mamy w lodówce. Marnotrawienie mięsa to chyba największa bolączka. Aby do tego nie dopuścić, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim mięso trzeba przechowywać w odpowiedniej temperaturze, osuszyć przed zamrożeniem i marynować, co przedłuży jego świeżość - zachęca Jan Kuroń, wnuk Jacka Kuronia, promotor idei niemarnowania żywności w kuchni, który przyjechał do Lublina specjalnie na happening.

W trakcie imprezy wolontariusze częstowali mieszkańców słynną zupą "kuroniówką" i rozdawali świeży chleb.

Z danych opracowanych przez Banki Żywności wynika, że w krajach zachodnich żywność marnuje się na łańcuchu konsumenckim a w Polsce na łańcuchu dystrybucji.

- Problem w tym, że nawet jeżeli placówki chcą przekazać jedzenie do banku żywności, muszą zapłacić podatek a to nie jest motywujące. A gdy małe piekarnie chcą oddać pieczywo, wtedy sanepid może stwierdzić, że nie jest przydatne do spożycia. I koło się zamyka - stwierdza Robert Krzyszczak, koordynator promocji cechu rzemiosł spożywczych przy Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.

A oto cenne wskazówki przygotowane przez Jana Kuronia, dotyczące przechowywania mięsa:

1) Idealna temperatura do przechowywania mięsa to około 2 stopnie C. Pamiętaj, że w różnych
miejscach lodówki temperatura jest inna. Warto zatem sprawdzić która półka jest odpowiednia.
2) Wędliny i pasztety przechowuj w nieco wyższej temperaturze (5 - 7 stopni C)
3) Mięso nie powinno być mokre ani leżeć w jakimkolwiek płynie. W takich warunkach bakterie
rozwijają się szybciej, a co za tym idzie mięso szybciej się psuje.
4) Najlepszym sposobem na wydłużenie terminu przydatności mięsa jest zamrożenie go. Przed tą
czynnością mięso myjemy i dobrze osuszamy. Najlepiej zawinąć je w folię lub umieścić w
pojemniczkach.
5) Warto zainwestować w pisaki którymi możemy podpisać zamrożone produkty i opisać kiedy został
zamrożony.
6) Istnieje prosta zależność, im mięso tłustsze tym krócej może być zamrożone.
7) Najdłużej przechowywana może być chuda wołowina - około 12 miesięcy, cielęcina - 9 miesięcy,
kiełbasy, boczek i słonina nie dłużej niż 3 - 4 miesiące.
8) Pamiętaj, że wszystko co pokrojone psuje się szybciej np. wędliny, a mięso mielone ma krótszy
termin przydatności niż duży kawałek.
9) Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach które zapewnią dostęp powietrza
np. pergamin lub ściereczka.
10) Surowe mięso w naczyniu powinno być przykryte folią, lub talerzem.
11) Podczas zakupów mięso kupuj na końcu, aby jak najkrócej było poza chłodnią. Warto również
zainwestować w torbę termoizolacyjną.
12) Świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa pieczonego i surowego jest zrobienie pasztetu.
Pamiętaj, że pasztet nie powinien być zamrażany.
13) Nie powinno się przerywać tzw. Łańcucha chłodniczego. Nie wyjmujemy go na kilka godzin żeby
z powrotem włożyć je do lodówki.
14) Jeżeli mięso umieścimy w ostrej lub słonej marynacie, wydłuży ona "żywotność" mięsa i nada
mu lepszego smaku.
15) Staraj się unikać wstawiania ciepłych dań do lodówki. Zwiększa to drastycznie temperaturę oraz
wilgotność.
16) Mięso powinno się rozmrażać w lodówce.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski