Dwuosobowe zespoły startujące w konkursie miały za zadanie przygotować potrawy na bazie produktów charakterystycznych dla naszego regionu. W trakcie poprzednich edycji uczestnicy pichcili przysmaki m.in. kuchni dworskiej, chłopskiej czy jagiellońskiej.
- O zwycięstwo walczą uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. Muszą zaserwować przystawkę ze śledzi oraz danie główne z dowolnego fragmentu kaczki. Na wykonanie potraw mają 95 minut - wyjaśniał Zbigniew Łęgowski przewodniczący jury i szef kuchni Hotelu Luxor w Lublinie.
Przez cały dzień w CH Plaza unosiły się wspaniałe zapachy.
Gdy młodzi kucharze w pośpiechu kroili, szatkowali i smażyli, gromadzący się mieszkańcy, z zaciekawieniem przyglądali się postępom ich prac. Co półtorej godziny na stoliku, przy którym siedziało ośmioosobowe jury, lądowały kolejne przysmaki.
- Mieliśmy dwie minuty opóźnienia, ale mamy nadzieję, że nasze potrawy będą smaczne - przyznała Małgosia Łaszczyk z ZS nr 1 z Puław. - Było kilka wyznaczonych produktów z których należało stworzyć danie używając do tego odrobiny inwencji twórczej. My podaliśmy kaczkę w sosie borówkowo-śliwkowym i piramidę śledziową - dodała Małgosia.
Gotowanie pod presją czasu i związany z nim stres, udzielał się uczestnikom.
- Już za chwileczkę będzie nasza kolej i wejdziemy do kuchni. Przed konkursem czytaliśmy przepisy i gotowaliśmy w domu. Chcieliśmy jak najlepiej przygotować się do rywalizacji z innymi szkołami. My podamy jury tartinki ze śledzi i kaczkę w sosie borowikowym - opowiadał Szymon z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie.
Jak się okazuje, udział młodych kucharzy w konkursach kulinarnych, może otworzyć im drzwi do kariery. - Niejednokrotnie w trakcie podobnych konkursów udaje się złowić nowe, kulinarne talenty. Później takie osoby zapraszane są na staż do restauracji, po którym większość z nich ma szansę na dobrą pracę w wymarzonym zawodzie - zachęca Zbigniew Łęgowski.
Podczas oceniania potraw jury zwracało większą uwagę na ich smak niż na sposób podania na talerzu. Z lekkim poślizgiem, przed godz. 19 i po kilkugodzinnych obradach, jury wybrało zwycięzcę konkursu.
Pierwsze miejsce i statuetka KuchMistrza Lubelszczyzny, powędrowała do młodych kucharzy z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie.
Na drugiej pozycji uplasowało się Technikum Gastronomiczne Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie. Trzecie miejsce natomiast przypadło ekipie z Zespołu Szkół Zawodowych Nr. 2 w Dęblinie. Jury przyznało również nagrodę dodatkową dla młodych kucharzy z Zamościa. Uczniowie w trakcie gotowania mieli problemy ze sprzętem kuchennym a mimo to nie poddali się i z determinacją ukończyli zadanie. W nagrodę przejdą tygodniowy kurs w gotowania w restauracji Hotelu Luxor.
W trakcie sobotniego konkursu kulinarnego, na mieszkańców czekały dodatkowe atrakcje. Dzieci mogły spróbować swoich sił w przygotowywaniu świątecznych wypieków. Na łasuchów czekała również degustacja chlebków i słodkości. Na deser i to tuż przed ogłoszeniem wyników, na scenie z "Kolędą na jazzowo" wystąpił zespół Old Jazz Players.
Świąteczne jarmarki w Lublinie trwają przez cały i weekend i nie tylko. Zobaczcie gdzie:
Szał świątecznych kiermaszów w Lublinie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?