Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz Zdrowie: Przepis na rybę po grecku

Konrad Gaca
Ryba po grecku wg przepisu Konrada Gacy
Ryba po grecku wg przepisu Konrada Gacy Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Akcja "Chudnij ze smakiem" zbliża się do półmetka. W tym miesiącu poszukujemy najciekawszych sposobów na przygotowanie ryby po grecku, zgodnych z założeniami Gaca System. Na autorów najciekawszych propozycji czekają nagrody: 28-dniowy bezpłatny dostęp do naszego programu treningowo-dietetycznego oraz przepustka do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania.

Ryba po grecku to danie, które rodowici Grecy tak naprawdę mają okazję jadać w Polsce. Potrawa, wbrew swojej nazwie, wywodzi się nie ze słonecznej Hellady, ale znad Wisły. Dla nas ważniejsze od pochodzenia są jej właściwości odżywcze i skuteczność przy wspomaganiu utrzymania formy. Właściwie przygotowana ryba po grecku może być bardzo cennym elementem programu dietetycznego. Pamiętajmy, żeby nie zepsuć tego, co jest wartościowe przez niewłaściwe przyrządzenie. Dlatego pod żadnym pozorem nie obtaczajmy ryby w panierce i nie smażmy. Dodatek soli i cukru, jeśli chodzi o walory smakowe, jest zbędny (mamy wiele przypraw, których spokojnie możemy używać), a co gorsza, może bardzo negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Cudowne mięso

Ryby goszczą na polskich stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Niejadanie ich to duży błąd. Są one znakomitym źródłem łatwo strawnego białka oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. To one pomagają uregulować pracę układu krążenia: zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i arytmii, regulują poziom cholesterolu, podnosząc poziom tzw. dobrego czyli HDL. Ponadto korzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu nerwowego. Pamiętajmy także, że poprawiają odporność oraz mają działanie przeciwzapalne. Na długiej liście zalet ryb musi znaleźć się także informacja o dużych ilościach witamin (A i D oraz z grupy B) oraz minerałów (fosfor, selen, cynk, potas, jod), jakich dostarczają. Prawda, że warto pamiętać o rybach przy układaniu codziennej diety? Na koniec jeszcze jedna uwaga. Kupując je, uważajmy na pozornie najkorzystniejsze oferty, czekające na nas w sklepach. Nie zawsze są tymi najlepszymi dla zdrowia. Z tych względów warto unikać tanich ryb takich jak panga i tilapia, które ze względu na skandaliczny sposób hodowli, pozbawione są wielu właściwości odżywczych.

Roślinni sojusznicy

Dzisiaj możecie Państwo poznać przepis Konrada Gacy na rybę po grecku. Ta propozycja dania jest skarbnicą cennych dodatków warzywnych. Marchewka, czyli stały element wszystkich sposobów na rybę po grecku, to wspaniałe źródło beta karotenu. Warto zwrócić także uwagę na seler, który zawiera między innymi witaminy A, E, C oraz minerały: fosfor, cynk i wapń. Ma także szereg właściwości istotnych dla osób, które akurat są w trakcie odchudzania. Seler może pomóc przyspieszyć ten proces. Ta niskokaloryczna roślina przyspiesza przemianę materii i ma działanie moczopędne. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz korzystnie wpływa na nasze samopoczucie, co także ma niebanalny wpływ na panowanie nad otyłością; dzięki temu łatwiej jest nam nie ulegać pokusie podjadania między posiłkami oraz jedzenia zbyt dużych porcji. Czosnek to sprawdzony naturalny antybiotyk, o którym warto pamiętać nie tylko jesienią i zimą. Dodatek pietruszki nada daniu świeżego smaku oraz wzbogaci je o duże ilości witaminy C. Pamiętajmy także, że pietruszka działa "mobilizująco" na pracę układu pokarmowego i moczowego, dzięki czemu przydaje się w czasie odchudzania. O pomidorach w czasie akcji "Chudnij ze smakiem" pisaliśmy już wielokrotnie. Dzisiaj przypomnimy, że nie tylko mają mnóstwo minerałów i witamin, ale także likopen o działaniu antynowotworowym.

Dzisiejsza propozycja ryby po grecku to tylko jeden z wielu możliwych sposobów przygotowania tego dania. Czekamy na Państwa propozycje i pomysły, mogą one różnić się od "klasycznej" ryby po grecku. Najważniejsze, żeby powstały z wykorzystaniem podanych niżej składników i były zgodne z założeniami Gaca System.

Ryba po grecku wg przepisu Konrada Gacy

Składniki:
4 filety z dowolnej ryby ze skórą 0,5 kg marchewki 0,25 kg pietruszki 0,25 kg selera 3 średniej wielkości cebule 2 średnie pomidory cytryna 2 ząbki czosnku pieprz naturalny rozmaryn, najlepiej świeży cynamon olej rzepakowy

Wykonanie:
Rybę przyprawiamy rozmarynem, pieprzem, zgniecionym ząbkiem czosnku i skrapiamy cytryną. Odstawiamy na pół godziny. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 20 min.

Sos: Marchewkę, seler i pietruszkę gotujemy na parze. Uparowany seler oraz pomidory bez skórki rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Do tej masy dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku, utartą na drobnej tarce cebulkę oraz uparowaną i utarte na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Do całości dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i niewielką szczyptę cynamonu, tak aby potrawie nadać typowo grecki charakter. Sos wylewamy na upieczone filety z ryby i zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

Pisz do nas
Na propozycje przepisów czekamy do 18.02.2013. Można je nadsyłać:
mailem: [email protected]
lub pocztą na adres:
Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2,
20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu. Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny. Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski