Browar, założony przez przemysłowca rodem z Poznania, rozpoczął działalność w 1846 r. Jak czytamy w tekście Marty Denys "Ze szlachetnego szczepu wyrosłe", w 1866 r. u Vettera warzono 42 500 wiader piwa (jedno wiadro miało pojemność ok. 12 litrów). Wiemy, że w Lublinie powstawało kilka rodzajów piw, w tym tzw. bawarskie. Był to trunek otrzymywany w procesie dolnej fermentacji, przeprowadzanej w niskiej temperaturze. Ten rodzaj piwa był znacznie trwalszy od innych odmian i lepiej znosił przewożenie, dzięki czemu mógł być sprzedawany także poza Lublinem. Kolejne lata to czas dynamicznego rozwoju firmy, która na początku lat 80. XIX w. przechodzi rozbudowę. Produkcja przyspiesza dzięki zamontowaniu maszyny parowej. Później interesem zajmują się synowie założyciela, czyli August Karol i Juliusz Rudolf. Zatrudniali kilkuset pracowników, byli też filantropami, fundując m.in. szkoły i szpital.
W 1927 roku właścicielem browaru został Tadeusz Karszo-Siedlewski. Po wybuchu wojny firmę przejęli Niemcy, natomiast po wyzwoleniu nastąpiło upaństwowienie browaru. Dzisiaj wbudynkach po dawnym browarze znajduje się siedziba władz spółki Perła Browary Lubelskie SA.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?