Menu Region

Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole

Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Kurier Lubelski

Agnieszka Kasperska

3Komentarze Prześlij Drukuj
Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole

(© 123RF)

Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?
- Oprócz jaj niezwykle ważna jest kiełbasa - mówi Edyta Krzesicka z Zakładów Mięsnych "Dobrosławów". - Obok tradycyjnej kiełbasy białej, niezbędna jest np. do żuru, ale i do koszyczka ze święconką, kiełbasa mocno wędzona.

- Świeżo tarty chrzan, pieczone mięso i obowiązkowo żurek - dodaje Dariusz Bednarz z hipermarketu E.Leclerc.

- Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu, na przykład z jajkiem w środku.
Warto serwować go z dodatkiem ćwikły lub chrzanu - radzi Gabriela Sawicka--Siwek z Zakładów Mięsnych Łuków.

Świąteczny żurek
Składniki:
1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki
Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Sposób wykonania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.

Jajka faszerowane na sto sposobów
Składniki:
10 jajek
2 łyżki śmietany 12-proc.
sól, pieprz, koperek
kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.szynki.Pieczeń z ziołami

Pieczeń z ziołami
Składniki:
1,5-2 kg karczku bez kości
2 cebule, główka czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie,

Sposób wykonania:
Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.

Pasztet wielkanocny z jajkiem
Składniki:
po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
50 dag wątróbki wieprzowej
25 dag tłustego boczku
2 bułki kajzerki
włoszczyzna, 2 cebule
3 jaja
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny

Sposób wykonania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar, a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.

Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano



Reklama
3

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Wielkanoc to nie żarcie i picie!

+25 / -30

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Alojzy (gość)  •

Niestety pogaństwo w polskim kościele przysłania sens wiary.

odpowiedzi (0)

skomentuj

nie ma to zadnego znaczenia

+31 / -17

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

chrzescijanin (gość)  •

jakie znaczenie ma to co bede jadl w Wilkanoc, zadne. Wazne abym wierzyl ze Jezus zmartwychwstal i tyle wystarczy, a co do tego ma jakies tam dania, jaj i inne materialne rzeczy

skomentuj

nie ma

+20 / -31

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

slay (gość)  •

bo taki z ciebie chrześcijanin

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama