Ostatnie świąteczne zakupy. Do której zrobisz je w Lublinie?
- Oprócz jaj niezwykle ważna jest kiełbasa - mówi Edyta Krzesicka z Zakładów Mięsnych "Dobrosławów". - Obok tradycyjnej kiełbasy białej, niezbędna jest np. do żuru, ale i do koszyczka ze święconką, kiełbasa mocno wędzona.
- Świeżo tarty chrzan, pieczone mięso i obowiązkowo żurek - dodaje Dariusz Bednarz z hipermarketu E.Leclerc.
- Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu, na przykład z jajkiem w środku. Warto serwować go z dodatkiem ćwikły lub chrzanu - radzi Gabriela Sawicka-Siwek z Zakładów Mięsnych Łuków.
Świąteczny żurek
Składniki:
1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki
Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy
Sposób wykonania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.
Czytaj dalej na następnej stronie ->>
Jajka faszerowane na sto sposobów
Składniki:
10 jajek
2 łyżki śmietany 12-proc.
sól, pieprz, koperek
kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.szynki.Pieczeń z ziołami
Pieczeń z ziołami
Składniki:
1,5-2 kg karczku bez kości
2 cebule, główka czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie,
Sposób wykonania:
Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.
Czytaj dalej na następnej stronie ->>
Pasztet wielkanocny z jajkiem
Składniki:
po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
50 dag wątróbki wieprzowej
25 dag tłustego boczku
2 bułki kajzerki
włoszczyzna, 2 cebule
3 jaja
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny
Sposób wykonania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar, a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.
Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?