Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?

Agnieszka Kasperska
Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole
Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole 123RF
Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?

Ostatnie świąteczne zakupy. Do której zrobisz je w Lublinie?

- Oprócz jaj niezwykle ważna jest kiełbasa - mówi Edyta Krzesicka z Zakładów Mięsnych "Dobrosławów". - Obok tradycyjnej kiełbasy białej, niezbędna jest np. do żuru, ale i do koszyczka ze święconką, kiełbasa mocno wędzona.

- Świeżo tarty chrzan, pieczone mięso i obowiązkowo żurek - dodaje Dariusz Bednarz z hipermarketu E.Leclerc.

- Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu, na przykład z jajkiem w środku. Warto serwować go z dodatkiem ćwikły lub chrzanu - radzi Gabriela Sawicka-Siwek z Zakładów Mięsnych Łuków.

Świąteczny żurek
Składniki:
1,5 l wywaru z białej kiełbasy
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki
Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Sposób wykonania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.

Stół na Wielkanoc. Jak go ozdobić, by robił wrażenie? Pomysł...

Czytaj dalej na następnej stronie ->>

Jajka faszerowane na sto sposobów
Składniki:
10 jajek
2 łyżki śmietany 12-proc.
sól, pieprz, koperek
kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.szynki.Pieczeń z ziołami

Pieczeń z ziołami
Składniki:
1,5-2 kg karczku bez kości
2 cebule, główka czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie,

Sposób wykonania:
Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.

Czytaj dalej na następnej stronie ->>

Pasztet wielkanocny z jajkiem
Składniki:
po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
50 dag wątróbki wieprzowej
25 dag tłustego boczku
2 bułki kajzerki
włoszczyzna, 2 cebule
3 jaja
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny

Sposób wykonania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar, a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.

Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? - Kurier Lubelski

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski