Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem: Przyrządzamy szaszłyki drobiowe

Gabriela Bogaczyk
Pollo della nonna - kurczak babci
Pollo della nonna - kurczak babci
Mamy już wyniki pierwszego etapu naszego konkursu kulinarnego Gotuj z Kurierem. Jury wyłoniło najlepsze przepisy na kurczaka.

Za nami już wyniki pierwszej konkursowej kategorii. Jury wyłoniło czterech zwycięzców, którzy otrzymają kosze ufundowane przez partnerów naszego konkursu. Nagrody otrzymują: Justyna Lewandowska za przepis na szaszłyki drobiowe na perłowej kaszy z sosem szpinakowym, Karolina Woźniak za wysłanie przepisu na faszerowane udka na ryżu, Julianna Bednarczuk za kurczaka babci o nazwie Pollo della nonna oraz Dorota Soroka za przepis na kurczaka w sosie cebulowo-kokosowym z żurawiną.

Ze zwycięzcami skontaktujemy się indywidualnie.

Dawid Furmanek, bloger kulinarny i członek jury konkursu, przyrządza szaszłyki drobiowe na podstawie przepisu naszej Czytelniczki

Zabawa z „Gotuj z Kurierem” trwa. Przed nami jeszcze dziewięć kategorii. W tej chwili zbieramy przepisy na ryby i owoce morza. Na Państwa propozycje czekamy do 30 września do godz. 11. Nazwiska zwycięzców opublikujemy 2 października. Można wysyłać także przepisy w następnej kategorii, którą są dania wegetariańskie. Na te pomysły czekamy do 7 października. Przepisy wraz ze zdjęciem dania można wysyłać na adres: [email protected]. Propozycje mogą być również dostarczone bezpośrednio do redakcji Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.

Szaszłyki drobiowe na perłowej kaszy Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub indyka, papryka 1 szt., kilka plastrów ananasa, 1 cebula, pomidorki koktajlowe, 1 cukinia, 200 g kaszy perłowej jęczmiennej, 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz i sól

Sos: 150 g szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200 g jogurtu greckiego, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy pokroić w większą kostkę. Drób posypać przyprawami, skropić oliwą z oliwek i pod przykryciem wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je nadziać na patyczki. Szaszłyki piec w piekarniku lub na grillu ok. 15 - 20 minut przekręcajac je od czasu do czasu. Podczas gdy szaszłyki się pieką, przygotowujemy sos. Szpinak z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dusimy na małym ogniu. Następnie przyprawiamy do smaku i dodajemy kubeczek jogurtu greckiego. Szałyszki proponujemy podawać na kaszy, polewając sosem.
Faszerowane udka na ryżu
Składniki: 6 pałek z kurczaka, 3 torebki ryżu, 2 cebule, ¼ kostki masła, 5 dużych pieczarek, natka pietruszki, 10 łyżek ketchupu, curry, sól, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżka ulubionych ziół, 1 łyżeczka cukru, czerwona papryka słodka

Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Uważajmy, by nie przeciąć skóry. Palcami zsuwamy skórę w dół, na końcu ostrym nożem przecinamy kość, tak żeby powstał skórzany woreczek. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy na grubych oczkach. Pół cebuli kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy i łączymy z mięsem. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Napełniamy skórki mięsem z dodatkami. Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego. W garnku gotujemy masło, dodajemy ketchup, łyżeczkę curry, vegetę, pieprz, cukier i 2 szklanki wody. Mieszamy i zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ryżu. Zalewamy wodą z przyprawami. Podudzia układamy na ryżu, posypujemy papryką mieloną i pieczemy około godziny.

Pollo della nonna - kurczak babci
Składniki: 10 podudzi z kurczaka, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 150 g czarnych oliwek, 1 szklanka białego wytrawnego wina, sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka, oregano, gałązka rozmarynu, oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania: Pałki kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą, tymiankiem, odstawić na godzinę. Zrumienić na oliwie, przełożyć do brytfanki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażył się kurczak. Również przełożyć do brytfanki.

Ziemniaki i marchew obrać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchew w talarki, warzywa i oliwki wyłożyć na kurczaka i cebulę. Posypać solą, ziołami, zalać winem, wstawić do piekarnika. Przykryć folią lub przykrywką, piec 30 minut w 170 st. C, następnie zdjąć folię i piec kolejnych 30 minut.

Kurczak w sosie cebulowo-kokosowym z żurawiną Składniki: 4 udka kurczaka bez skóry, 2 duże czerwone cebule, łyżeczka posiekanego czosnku, łyżka startego imbiru, pół szklanki mleczka kokosowego, 2 łyżki posiekanych pomidorów (lub łyżka przecieru), garść suszonej żurawiny, 1/2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie na ostro), po jednej łyżeczce kurkumy, ziaren kolendry, ziaren kuminu, chili, garam masala, 1 laska cynamonu, 3 ziarna zielonego kardamonu, sól, pieprz do smaku, łyżka ghee lub masła

Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy masło/ghee i wrzucamy kumin i kolendrę - chwilę smażymy ciągle mieszając. Gdy ziarna będą już wyraźnie pachnieć, dodajemy garam masalę, imbir, czosnek i papryczkę chili - mieszamy i dodajemy pomidory - chwilę smażymy aż powstanie gęsta pasta. Dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę i często mieszając smażymy aż zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Na patelnię wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z sosem cebulowo- -przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka szklanką wody i dodajemy szczyptę cukru. Patelnię przykrywamy i gotujemy potrawkę na średnim ogniu ok. 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy mleczko kokosowe.

www.lubelskie.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski