Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem. Przyrządzamy warzywny gulasz z dorszem (WIDEO)

GB
Dawid Furmanek przyrządza dorsza. Aż ślinka cieknie
Dawid Furmanek przyrządza dorsza. Aż ślinka cieknie Anna Kurkiewicz
Rozstrzygnęliśmy drugi etap naszego konkursu kulinarnego Gotuj z Kurierem. Jury wyłoniło najlepsze przepisy na ryby i owoce morza. Teraz zbieramy propozycje na dania wegetariańskie.

Jury kulinarne „Gotuj z Kurierem” wyłoniło czterech zwycięzców w kategorii „ryby i owoce morza”. Laureaci otrzymują kosze ufundowane przez partnerów naszego konkursu, czyli supermarkety Stokrotka oraz firmę Stella Pack SA. W tym tygodniu najlepsze przepisy przysłali: Ryszard Kapłon (warzywny gulasz z dorszem), Grzegorz Teresiński (tarta ze szczupakiem), Paweł Szaprowski (gęsta zupa rybna) oraz Marzena Wielgosz (krewetki z makaronem). Prezentujemy je poniżej.

Zapraszamy Państwa do dalszej zabawy z „Gotuj z Kurierem”. Przed nami jeszcze sporo kategorii. W tej chwili zbieramy przepisy na dania wegetariańskie. Na Państwa propozycje czekamy do 7 października, do godz. 11. Nazwiska zwycięzców opublikujemy 9 października w Magazynie Kuriera Lubelskiego.

Następna kategoria, do której również zbieramy już przepisy, to dania składające się maksymalnie z pięciu składników. W ten sposób, zachęcając do minimalizmu, uczcimy Światowy Dzień Żywności, który przypada 16 października. Na te propozycje czekamy do 14 października.

Przepisy kulinarne wraz ze zdjęciem dania prosimy wysyłać na adres: [email protected]. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1 w Lublinie.

Warzywny gulasz z dorszem
Składniki:
dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g, świeża czerwona papryka, 2 łodygi selera naciowego, 2 średnie ziemniaki, 8 łyżek oleju, mała biała cebula, 4 ząbki czosnku, 5 łyżek bułki tartej, 10 drylowanych oliwek, 1 szklanka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, tabasco, sok z cytryny, 4 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
Dorsza pokroić w dużą kostkę (tak ok. 2 cm) i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Ziemniaki ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, następnie dodać pokrojoną paprykę i czosnek, podsmażyć i zalać masą pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne), dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać tak, by powstała grudkowata kruszonka.

Tarta ze szczupakiem
Składniki:
1 kg szczupaka, tymianek, kurkuma, pieprz, sól, chilli, 1 jajko, kolendra, ser cheddar

Sposób przygotowania:
Przygotujmy klasyczny spód do tarty z ciasta kruchego. Pieczemy na jasnozłoty kolor i studzimy. 1 kg szczupaka gotujemy pokrojonego w dzwonka na parze. Do miękkości i łatwego odejścia ości. Po wystudzeniu, mięso oddzielamy palcami na małe cząstki. Do miski dodajemy kolejno: mięso szczupaka, sporo tymianku, płaską łyżeczkę kurkumy, pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie chilli. Następnie dodajemy kremówkę i jajko. Mieszamy, uzyskując dość gęstą lecz wilgotną masę. Wykładamy na spód do tarty i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 min. Można wierzch wyłożyć startym cheddarem. Posypać kolendrą.

Gęsta zupa rybna z wędzonym pstrągiem i chipsami z chorizo
Składniki:

400 g świeżych ryb: amur, dorsz, flądra, 200 g wędzonego pstrąga, 5 szt. krewetek w pancerzach, 2 łyżki stołowe oliwy, 3 małe marchewki pokrojone w zapałki, 250 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę, 200 ml mleka 2%, 700 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu rybnego, ząbek czosnku, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę , szczypior, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka z grubym dnem na rozgrzaną oliwę wrzucamy pancerze i głowy krewetek, skrawki ryb, ogony, szkielety, tak aby mieć podstawę do bulionu rybnego. Gdy zacznie unosić się rybny zapach, dodajemy cebulkę i czosnek, po chwili smażenia dodajemy bulion warzywny i gotujemy 20 minut do momentu, gdy bulion nabierze lekko rybnego smaku. W drugim garnku podsmażamy przez 10 minut ziemniaki, marchewkę i zalewamy przecedzonym bulionem rybnym, gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy mięso z ryb i krewetek. Gotujemy parę minut aż ryba się ugotuje, a ziemniaki będą miękkie. Łączymy razem z sosem rybnym, który podbija swoim słodko-słonym smakiem, i aromatem smak ryb. Dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane szczypiorem razem z chipsami z chorizo lub innej pikantnej kiełbasy, zrobionymi uprzednio na patelni.

Krewetki z makaronem
Składniki:
2 paczki mrożonych krewetek (po 250 g), 4 ząbki czosnku, 300 g makaronu tagliatelle, łyżka masła, sól, pieprz, odrobina oliwy, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:
Krewetki należy rozmrozić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, a makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Czosnek podsmażamy na oliwie, a gdy się zrumieni - dodajemy masło i krewetki. Smażymy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy natychmiast. Najlepiej z białym schłodzonym winem. Makaron można także zastąpić chrupiącą bagietką.

www.lubelskie.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski