Podczas całodziennego wydarzenia, które odbywało się 19 września na Starym Mieście w Lublinie, można było spróbować prawdziwych polskich cydrów naturalnych, wytwarzanych ze świeżego soku z jabłek (a nie z koncentratu!), zrobić własny cydr, częstować się jabłkami z lubelskich sadów i świeżo tłoczonym sokiem.
Wśród atrakcji znalazły się także: konkursy, wspólne biesiadowanie, wystawa graffiti i komiksów, warsztaty recyklingowe, laboratorium smaku, jabłkowa fotobudka i wiele innych.
Tegoroczne Święto było przede wszystkim finałem kampanii społecznej na rzecz polskiego cydru naturalnego pt. Zacydrowani.pl zainaugurowanej w czerwcu przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru. Promowała ona polski cydr jako szansę na narodową specjalność Polski, a przede wszystkim Lubelszczyzny. Stowarzyszenie stara się o rozszerzenie ustawowej definicji polskiego cydru i jego ochronę – wprowadzenie zapisu o produkcji cydru tylko ze świeżego soku jabłkowego. Głośno wskazuje też na potrzebę uproszczenia przepisów zezwalających sadownikom na wytwarzanie rzemieślniczych cydrów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?