18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubelszczyzna jak Podhale: Degustacja jagnięciny z dynią (ZDJĘCIA)

Małgorzata Szlachetka
Czy Lubelszczyzna będzie promować się regionalnymi potrawami z jagnięciny? Przedsmak tego mieli uczestnicy piątkowej konferencji w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego.

- Owce zwykle kojarzymy z Podhalem, ale te zwierzęta są z powodzeniem hodowane także w województwie lubelskim. To nie jest sprawa dwóch, czy trzech lat, ale chcielibyśmy, żeby jagnięcina z Lubelszczyzny stała się naszym produktem regionalnym - mówił w trakcie konferencji prof. Tomasz Gruszecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Naukowcy z Lubelszczyzny wyhodowali w Uhrusku własną odmianę owcy. Obecnie na Lubelszczyźnie hoduje się około 22 tysięcy owiec rocznie, w Polsce 4 mln. Połowa produkcji jagnięciny sprzedawana jest za granicę, głównie do Włoch. W czasie konferencji można było też spróbować tego mięsa.

Jolanta Buczek z gospodarstwa agroturystycznego w Sławatyczach podała potrawkę ze smażonej jagnięciny z dynią, przyprawioną rozmarynem i jałowcem.

Kurier Lubelski na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski