Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bób na lato: Przepisy na sałatki i dania z bobem

sc, gk
Bób króluje latem w zieleniakach i na targach
Bób króluje latem w zieleniakach i na targach archiwum
Bób - to warzywo znajdziemy latem w każdym zieleniaku i na targu. Kiedy go sadzić i jak potem wykorzystać do potraw w kuchni? Zobaczcie nasze przepisy na dania z bobem. Smacznego!

Dlaczego warto jeść bób?
Bób to warzywo roczne, strączkowe. Cenione jest głównie za swój smak i łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany. Posiada również wiele cennych witamin z grupy B.

Jak i gdzie uprawiać bób?
Roślina taka jak bób potrzebuje dużo wody. - Najlepsze do sadzenia bobu są gleby cięższe, gliniaste. Bób sadzi się od 100 do 300 kilogramów na hektar. Ja przeważnie sadzę go w rzędach co 10-15 cm. Jeśli ktoś dysponuje własnym ogródkiem wystarczą 4 rzędy lub 5 - opowiada nam rolnik spod Opola Lubelskiego.

Bób najlepiej posiać w połowie marca. Największym zagrożeniem dla tego warzywa jest strąkowiec bobowy, ale niebezpieczna jest też mszyca. - Szkodniki najlepiej tępić opryskami, kiedy bób ma mniej więcej 15 cm wysokości. Bób pryskam zawsze na początku kwietnia i potem co kilka dni. W przypadku mszycy, gdy po oprysku szkodnik nadal nie zniknie, najlepiej obciąć wierzchołek bobu - radzi pan Marian, hodowca.

Bób dojrzewa w lipcu i sierpniu. Gdy strąki są sztywne, możemy go zbierać.

Ile kosztuje bób?
Na targu zapłacimy teraz od 8 do 11 zł za kilogram.

PRZEPISY NA DANIA Z BOBEM

Bób w makaronie

Składniki:
- Opakowanie makaronu
- 15 dag bobu
- 15 dag sera
- Bazylia
- Mięta
- Sól
- Pieprz

Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka

Topimy masło i dodajemy mąkę. Mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do czasu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mamy już gotowy. Teraz gotujemy bób, a ugotowany rozgniatamy, mieszamy z miętą, bazylią i startym serem - dodajemy to do makaronu. Tak przygotowany makaron polewamy sosem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

Bób w sałatce

Składniki:
- 1 kg bobu
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag sera feta
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu jabłkowego
- Kilka listków mięty
- Pieprz
- Sól

Bób gotujemy al dente. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i fetę. Do tego dorzucamy posiekaną w pióra cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i listki mięty. Oliwę łączymy z octem, dodajemy pieprz i sól i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Mieszamy całość delikatnie rękoma. Podajemy z pieczywem.

Bób w pierogach

Składniki:
Ciasto na pierogi:
- Jajka
- Mąka
- Woda
- Szczypta soli

Farsz:
- 1 kilogram bobu
- Cebula
- Pieprz
- Sól

Bób gotujemy przez około 12 minut. Po przestygnięciu obieramy go ze skórki i mielimy. Do zmielonego bobu dodajemy pokrojoną cebulę, pieprz i sól do smaku. Farsz gotowy. Wyrabiamy ciasto na pierogi. Po uformowaniu, pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.

Grzanki z pastą z bobu

Składniki:
- 650 gram bobu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- Kropla oliwy z oliwek
- 3 plastry szynki
- 4 suszone pomidory
- Ząbek czosnku
- 4 łyżki mleka
- Pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Kiedy przestygnie, obieramy go ze skórki. Bób, suszone pomidory i szynkę wkładamy do półmiska. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Potem dodajemy jogurt, mleko, majonez, pieprz i na sam koniec oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy. Pasta jest już gotowa. Pieczywo smarujemy pastą i wstawiamy na 10 minut do piekarnika.

A może Wy macie ciekawe przepisy na dania z bobem? Podzielcie się nimi w komentarzach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski