Papryka faszerowana mięsem przepis: Wariacji na temat papryki faszerowanej mięsem mielonym jest wiele. Niektórzy nadziewają samym mięsem, zapiekają połówki papryk, dodają pieczarki itp.
My podajemy przepis błyskawiczny i sprawdzony. Wystarczy nieco ponad godzina (przygotowanie i duszenie), aby rozkoszować się jej smakiem.
ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA LECZO Z CUKINIĄ
Naszą paprykę nadzialiśmy ryżem i mięsem - nadzienie zbliżone do tego, które dajemy do gołąbków.
Potrzebujemy:
10 papryk o regularnym kształcie
4 woreczki ryżu
750 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe, indyk - ale zawsze w dobrym gatunku)
Opcjonalnie można użyć też trochę boczku
2 duże cebule, 2 ząbki czosnku
Przyprawy do smaku: sól i pieprz, odrobina przyprawy typu „Maggi".
Pół pęczka koperku
(Proporcje są dowolne, radzimy Wam jednak przygotować tych papryk sporo, bo zwykle szybko znikają:)
Aby nasz stół był kolorowy, kupujemy zarówno papryki zielone, czerwone jak i pomarańczowe, wszystkie w zbliżonym kształcie i wielkości (zobaczcie na naszym zdjęciu).
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i pilnujemy, by pozostał trochę niedogotowany (surowy nie może być). Wysypujemy go po ugotowaniu do dużej miski.
Szykujemy mięso mielone: podsmażamy jedną dużą cebulę na łyżce oleju (przy tej okazji też wykorzystujemy też ewentualnie boczek), dodajemy mięso mielone, na koniec dodajemy ząbek czosnku (ważna kolejność - bo inaczej czosnek straci aromat).
Pamiętajcie, by mięsa nie zesmażyć. Lekko je podstudzamy i łączymy z ryżem.
Papryka i nadzienie idealnie się uzupełnią, więc naszym zdaniem wystarczą podstawowe przyprawy, pieprz i sól, my dodajemy jeszcze naprawdę odrobinę „Maggi".
Ale - co kto lubi.
Nie radzimy przesadzać w tej potrawie z ziołami, bo tu ma dominować smak papryki, a to wersja klasyczna tej potrawy.
No i szykujemy nasze kolorowe pojemniczki - uwaga, odcinami końcówkę papryki i pozostawiamy ją, aby przykryć po napełnieniu farszem.
Ważna rzecz - nie odcinamy zbyt dużego fragmentu. Jeśli zetniecie kawał papryki z góry, to w trakcie duszenia papryka oddaje aromat na zewnątrz i farsz jest mało wyrazisty. My tylko wycinami fragment wokół ogonka.
Papryki wypełniamy dokładnie farszem, ale delikatnie i nakładamy im czapeczkę.
Papryka, którą proponuję i którą widzicie na zdjęciu jest w wersji duszonej.
Przygotowane już wypełnione farszem papryki układamy w wysokim garnku. Wlewamy trochę wody (papryki do połowy mogą być w wodzie) i 2 łyżki oleju, dodajemy jedną dużą cebulę pokrojoną w plasterki oraz ząbek czosnku. Wrzucamy także koper.
Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Woda odparuje, a wywar z powodzeniem można użyć - po zagęszczeniu - jako sosu.
Kto woli, może ułożyć swoje papryki w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika.
Po ok. 40 minutach są gotowe.
*Wybory Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
*Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?