Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny na Lubelszczyźnie: Warzywa i owoce już nie podrożeją

Anna Jasińska, fot. Bartłomiej Żurawski
W tym roku polskie owoce i warzywa znacznie straciły na jakości. Dlatego coraz częściej możemy kupić ich odpowiedniki z Hiszpanii. Zdaniem sprzedawców, są trwalsze i smaczniejsze
W tym roku polskie owoce i warzywa znacznie straciły na jakości. Dlatego coraz częściej możemy kupić ich odpowiedniki z Hiszpanii. Zdaniem sprzedawców, są trwalsze i smaczniejsze
Największe wahania cen żywności mamy już za sobą. Ceny warzyw i owoców powoli się stabilizują. Ale znacznie spadną dopiero jesienią.

Za owoce i warzywa płacimy dziś znacznie więcej niż przed rokiem. – Najwyższe skoki cen obserwuję w hipermarketach. Dlatego zakupy najczęściej robię na straganach – mówi Bożena Denisiuk z Lublina.

– Kilogram moreli kosztuje od 9 do 13 zł. To prawie trzy razy więcej niż w roku ubiegłym – szacuje Janusz Trębski z Sandomierskiego Ogrodniczego Rynku Hurtowego, gdzie zaopatruje się wielu lubelskich handlowców.

Dziś główka kapusty, kalafiora czy sałaty kosztuje od 3 do 4 zł. To o połowę więcej niż zazwyczaj o tej porze roku. Znacznie droższe były też nowalijki.

– Ceny nie wzrosły wyłącznie na terenach dotkniętych powodzią. Trudno więc mówić, że klęski żywiołowe są jedyną przyczyną podwyżek – stwierdza Janusz Trębski.

Na przykład wysoka cena czereśni czy truskawek to skutek długotrwałych wiosennych opadów. Intenstywne deszcze uniemożliwiły owadom zapylanie kwiatów.

– Dużo droższe są też produkty importowane. To z kolei wynik suszy w Południowej Europie i zmiany kursu złotówki – dodaje Andrzej Kozłowski, dyrektor Instytutu Ekonomii i Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Mimo to, import nadal się opłaca. – Przez powódź polskie produkty straciły mocno na jakości i ilości. Dlatego wielu przedsiębiorców sprowadza owoce z zagranicy – tłumaczy Grzegorz Tymczak, dyrektor firmy pośredniczącej w sprzedaży owoców i warzyw.

– Najgorzej jest z polskimi czereśniami i morelami. Po jednym dniu leżenia na straganie nadają się tylko do wyrzucenia. Handluję więc owocami z Hiszpanii. Są droższe, ale smaczniejsze – mówi pani Joanna, ekspedientka jednego z lubelskich zieleniaków.

Według specjalistów, ceny powoli się stabilizują. Już potaniały pomidory. Do niedawna kosztowały 6 złotych za kilogram. Dziś – 3,50 zł.

– Żywność najbardziej podrożała po powodzi w 2007 roku. Teraz sytuacja nie jest tak drastyczna. Nie powinniśmy już obawiać się kolejnego wzrostu cen – zapewnia dyrektor Kozłowski.

Według sprzedawców, ceny znacząco spadną jesienią. – We wrześniu kalafiory, sałata czy kapusta są zawsze prawie połowę tańsze – twierdzi pan Piotr, właściciel sklepu z warzywami w centrum Lublina.

 

CENY

Cena za 1 kg czerwiec 2009 czerwiec 2010

Cytryny 5,11 zł 6,44 zł

Marchew 3,24zł 2,21 zł

Cebula 1,94 zł 3,23 zł

Ziemniaki 0,98 zł 1,31 zł

Pietruszka 3zł 10 zł

Morele 5 zł 13 zł

Czereśnie 8 zł 14 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski