Pani Sandra wybierając składniki dania, zapewniła mu nie tylko wyborny smak, ale także zadbała o stworzenie zdrowego i pełnowartościowego posiłku zgodnego z założeniami Gaca System.
Laureatka nagrody miesiąca poleca, aby jej rybę po grecku robić z dorsza. To lekkostrawna ryba morska, będąca podobnie jak wiele innych ryb źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera ona zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 odpowiedzialne między innymi za nasze samopoczucie, pracę układu krwionośnego i nerwowego. W dorszu znajdziemy także kwasy omega-6, których spożywanie usprawni funkcjonowanie nerek i wątroby. W dorszu znajdziemy także duże ilości selenu. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego. W dorszu znajdziemy wiele witamin z grupy B - odpowiedzialnych za pracę serca, układu nerwowego, stan skóry oraz funkcjonowanie układu trawienia, a także witaminę D3, która jest ważna dla sprawnego działania układu nerwowego oraz kostnego.
Klasyczna ryba po grecku nawet w wersji light nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy. Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Pomidor to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin C oraz A, ponadto dostarczają one istotne dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.
Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Kolejne składniki nagrodzonego przepisu, czyli takie jak seler i korzeń pietruszki, są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.
Przepis miesiąca: Ryba po grecku
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula
naturalny przecier z pomidorów 200 g 80 dkg świeżej ryby - płaty (użyłam filetów z dorsza)
Przygotowanie:
Filety z ryby płuczemy pod bieżącą wodą, delikatnie suszymy papierowym ręcznikiem. Odstawiamy do lodówki na czas dalszych przygotowań. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce, cebulę i seler naciowy szatkujemy. Warzywa dusimy na parze ok. 15 min. Następnie dodajemy naturalny przecier z pomidorów oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku papryką ostrą. Na warzywa układamy nasze filety. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut, następnie delikatnie wyciągamy część warzyw spod ryby i układamy je na wierzchu, tak, żeby filety znalazły się w samym środku warzyw, ale żeby się nie rozpadły. Dusimy jeszcze na parze około 5 min. Do przystrojenia talerza użyłam pomidorków koktajlowych, kapusty oraz trybulki.
Autor przepisu: Sandra Bauer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?