To nie był prosty wybór. Odzew na konkurs serowe fantazje był niesamowity. Najlepszy przepis przyszło nam wybierać spośród około dwustu propozycji. Wiele z nich było ciekawymi i przemyślanymi kompozycjami, tworzącymi zdrowe posiłki oparte na założeniach programu Gaca System. Niestety, zgodnie z regulaminem, zwycięzca mógł być tylko jeden. Po gruntownej analizie zdecydowaliśmy się nagrodzić przepis nadesłany przez Magdalenę Zembrzycką.
Jabłkową lasagne z czystym sumieniem do swojego menu mogą włączyć te osoby, które zakończyły proces odchudzania i ustabilizowały wagę, a także wszyscy miłośnicy zdrowego trybu życia.
Biały ser, czyli bohater naszego listopadowego konkursu, to źródło witamin B2, B12, D, fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu i wapnia, ale przede wszystkim ogromnych ilości białka. Na temat bezcennego wpływu protein na proces redukcji tkanki tłuszczowej naukowcy napisali dziesiątki tomów prac naukowych. Można je podsumować kilkoma słowami: białko to niezbędny element diety, której celem jest pozbycie się nadwagi. Nie tylko będzie pomagać chronić mięśnie, ale także uwolni w naszym organizmie związki odpowiedzialne za poczucie sytości.
Znakomitym źródłem dużej ilości protein jest także jogurt naturalny. Dzięki zawartości zdrowych kultur bakterii reguluje pracę układu pokarmowego. Z tego powodu po jogurty powinny sięgać osoby po zakończeniu terapii antybiotykowej, która często osłabia organizm. Ponadto jogurty to także prewencja - pomaga wzmocnić odporność i obronić organizm przed chorobami i infekcjami.
Kolejnym istotnym składnikiem zwycięskiego dania są jabłka, mające niezliczone zasoby witamin i innych cennych substancji odżywczych. Jedząc jabłka, wspomagamy proces odkwaszania organizmu, szczególnie mocno dający się we znaki osobom unikającym warzyw i owoców, a zamiast tego spożywających duże ilości mięsa i produktów zbożowych. Dostarczamy także organizmowi dużej dawki zdrowej energii, a wszystko to dzięki węglowodanom zawartym w tych owocach.
Danie przygotowane przez panią Magdalenę obficie posypujemy cynamonem. Jego dodatek, oprócz niepowtarzalnego smaku, sprawi, że jabłkowa lasagna stanie się znacznie zdrowsza. Od dawna wiadomo o łagodzącym wpływie tej przyprawy na problemy układu pokarmowego. W opracowaniach wymienia się ją jako sojusznika w walce z wieloma dolegliwościami m.in.: zespołem drażliwego jelita, candidozą, wzdęciami i nudnościami. Cynamon pomoże także organizmowi w procesie wykorzystywania glukozy, ułatwi obniżenie poziomu cholesterolu, rozprawi się z wolnymi rodnikami oraz ma działanie przeciwzapalne.
Jabłkowa lasagne
Składniki:
150 g sera białego
100 g jabłka
cynamon
około 15 rodzynek
3 łyżki jogurtu
Wykonanie:
Jabłka i ser pokroić w plasterki.
Ułożyć 3-5 plasterków na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, tak, aby trochę zachodziły jeden na drugi.
Posypać cynamonem i rodzynkami. Przykryć warstwą sera.
Układać naprzemiennie warstwy jabłek posypanych cynamonem, rodzynek i sera, kończąc warstwą jabłek.
Piec 15 minut w 180 stopni Celsjusza.
Przełożyć na talerzyk i podawać z jogurtem.
Autor przepisu: Magdalena Zembrzycka
Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody
1}Nadal masz szansęna wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy drugą część konkursu "Chudnij ze Smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.
Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.
2}Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.
3}Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?