MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz Zdrowie: Przepis na wygraną

Konrad Gaca
Agnieszka Kozłowska
Magdalena Zembrzycka zdobyła nagrodę miesiąca w naszym konkursie "Chudnij ze Smakiem". Jej przepis oczarował jurorów i zapewnił autorce nagrodę w postaci bezpłatnego 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego. Dzięki temu sukcesowi pani Magdalena ma szansę na zdobycie tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania i wygranie trzech tysięcy złotych.

To nie był prosty wybór. Odzew na konkurs serowe fantazje był niesamowity. Najlepszy przepis przyszło nam wybierać spośród około dwustu propozycji. Wiele z nich było ciekawymi i przemyślanymi kompozycjami, tworzącymi zdrowe posiłki oparte na założeniach programu Gaca System. Niestety, zgodnie z regulaminem, zwycięzca mógł być tylko jeden. Po gruntownej analizie zdecydowaliśmy się nagrodzić przepis nadesłany przez Magdalenę Zembrzycką.

Jabłkową lasagne z czystym sumieniem do swojego menu mogą włączyć te osoby, które zakończyły proces odchudzania i ustabilizowały wagę, a także wszyscy miłośnicy zdrowego trybu życia.

Biały ser, czyli bohater naszego listopadowego konkursu, to źródło witamin B2, B12, D, fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu i wapnia, ale przede wszystkim ogromnych ilości białka. Na temat bezcennego wpływu protein na proces redukcji tkanki tłuszczowej naukowcy napisali dziesiątki tomów prac naukowych. Można je podsumować kilkoma słowami: białko to niezbędny element diety, której celem jest pozbycie się nadwagi. Nie tylko będzie pomagać chronić mięśnie, ale także uwolni w naszym organizmie związki odpowiedzialne za poczucie sytości.

Znakomitym źródłem dużej ilości protein jest także jogurt naturalny. Dzięki zawartości zdrowych kultur bakterii reguluje pracę układu pokarmowego. Z tego powodu po jogurty powinny sięgać osoby po zakończeniu terapii antybiotykowej, która często osłabia organizm. Ponadto jogurty to także prewencja - pomaga wzmocnić odporność i obronić organizm przed chorobami i infekcjami.

Kolejnym istotnym składnikiem zwycięskiego dania są jabłka, mające niezliczone zasoby witamin i innych cennych substancji odżywczych. Jedząc jabłka, wspomagamy proces odkwaszania organizmu, szczególnie mocno dający się we znaki osobom unikającym warzyw i owoców, a zamiast tego spożywających duże ilości mięsa i produktów zbożowych. Dostarczamy także organizmowi dużej dawki zdrowej energii, a wszystko to dzięki węglowodanom zawartym w tych owocach.

Danie przygotowane przez panią Magdalenę obficie posypujemy cynamonem. Jego dodatek, oprócz niepowtarzalnego smaku, sprawi, że jabłkowa lasagna stanie się znacznie zdrowsza. Od dawna wiadomo o łagodzącym wpływie tej przyprawy na problemy układu pokarmowego. W opracowaniach wymienia się ją jako sojusznika w walce z wieloma dolegliwościami m.in.: zespołem drażliwego jelita, candidozą, wzdęciami i nudnościami. Cynamon pomoże także organizmowi w procesie wykorzystywania glukozy, ułatwi obniżenie poziomu cholesterolu, rozprawi się z wolnymi rodnikami oraz ma działanie przeciwzapalne.

Jabłkowa lasagne

Składniki:
150 g sera białego
100 g jabłka
cynamon
około 15 rodzynek
3 łyżki jogurtu

Wykonanie:
Jabłka i ser pokroić w plasterki.
Ułożyć 3-5 plasterków na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, tak, aby trochę zachodziły jeden na drugi.
Posypać cynamonem i rodzynkami. Przykryć warstwą sera.
Układać naprzemiennie warstwy jabłek posypanych cynamonem, rodzynek i sera, kończąc warstwą jabłek.
Piec 15 minut w 180 stopni Celsjusza. 
Przełożyć na talerzyk i podawać z jogurtem.
Autor przepisu: Magdalena Zembrzycka

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1}Nadal masz szansęna wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy drugą część konkursu "Chudnij ze Smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.

Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?

Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.

Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski