Spis treści
Sprawdź, czy pijesz za dużo kawy. Jakie są objawy przedawkowania kofeiny?
W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne picie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne i może zmniejszyć ryzyko wylewu, a także śmierci spowodowanej chorobą wieńcową lub udarem mózgu.
Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny
Kofeina i jej pozytywny wpływ na zdrowie
Kofeina jest naturalnym związkiem pochodzenia roślinnego. Występuje m.in. w liściach krzewu herbacianego, nasionach kakaowca czy owocach drzewa kawowego. Picie kawy i herbaty stało się na tyle popularne, że prawie 90 proc. osób dorosłych codziennie spożywa kofeinę.
W wielu badaniach podkreśla się pozytywny wpływ picia kawy na funkcjonowanie organizmu. Umiarkowane spożycie samej kofeiny w ilości 100-400 mg dziennie (1-4 filiżanki kawy) wywiera korzystne działanie na organizm, m.in.:
- poprawia pracę układu nerwowego,
- redukuje zmęczenie,
- zwiększa wydolność fizyczną,
- ułatwia zapamiętywanie nowych informacji,
- poprawia koncentrację,
- pobudza trawienie,
- zwiększa termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie,
- nasila spalanie tkanki tłuszczowej.
Przedawkowanie kofeiny
Kofeina bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i osiąga najwyższe stężenie we krwi po 0,5-2 godzin od spożycia. Warto wspomnieć, że nie kumuluje się ona w organizmie i jest w całości metabolizowana w wątrobie.
Tempo przemian kofeiny jest uwarunkowane m.in. obecnością żywności w przewodzie pokarmowym oraz jej rodzajem. Sugeruje się m.in., że pietruszka, seler i marchew spowalniają tempo metabolizowania kofeiny, natomiast brokuły, kalafior oraz kapusta – przyspieszają.
Kofeinę można przedawkować. Szacuje się, że jej doustna dawka śmiertelna wynosi ok. 10 g, co odpowiada 80 filiżankom espresso wypitym jedna po drugiej.
Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Niestety, przedawkowanie kofeiny wiąże się z pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Co jednak ważne, tolerancja tego związku jest u każdego inna i może zmieniać się z czasem.
- Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie Roczniki Państwowego Zakładu Higieny
- Low-to-Moderate Coffee Intake in Midlife Tied to Heart Benefits Medscape
- Heart symptoms may influence how much coffee people drink Medical News Today
Bądź zawsze w formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?