Tegoroczne menu festiwalu inspiruje się smakami Armenii. W zakątkach Starego Miasta będzie można spróbować ormiańskiej kuchni, która jest pikantna, korzenna i bardzo smaczna. Pachnie świeżą kolendrą i bakaliami moczonymi w koniaku.
Lubelszczyzna doskonale zna ten smak, bo w Zamościu, Lublinie i Kazimierzu mieszkali przez wieki Ormianie. Od jutra na nowo będziemy mogli odkryć ich kulturę. Od słynnego lawaszu do orientalnycch dźwięków muzyki. W ciągu kilkunastu dni pojawią się znakomici szefowie kuchni z Kolumbii czy Kosowa, którzy będą gotować przysmaki ormiańskie dla gości przybyłych do Lublina.
Natomiast Browar Zakładowy uwarzy specjalną wersję mlecznego stoutu. To ciemne, treściwe, delikatnie palone piwo górnej fermentacji. Do piwa zostanie dodana laktoza pochodząca od kóz z lokalnej wytwórni kozich serów (to wszystko 3 września, godz. 20, miejsce: Pub u Fotografa). Festiwal na dobre rozpocznie się w niedzielę o godz. 18. W Centum Spotkania Kultur odbędzie się wernisaż wystawy Gagika Parsamiana „Wodospad kwiatów”.
A jakich koncertów będzie można w tym roku posłuchać? Wydarzeniem będzie z pewnością koncert Tel Aviv Soloists Ensemble pod dyrekcją Baraka Tala. To nowe oblicze muzyki klasycznej, z werwą, dynamiką i pasją (7 września, godz. 19, CSK). Pełen pasji będzie też koncert zespołu Bubliczki, który rozrusza miasto do tańca w rytmach bałkańskich i klezmer-skich (10 września, godz. 21, plac po Farze). Na zakończenie imprezy zaśpiewa słynna Aida, która zabierze publiczność w prawdziwą podróż po Armenii i Gruzji (11 września, godz. 20.30, plac po Farze). Polecamy też pokaz mody armeńskiej według projektantki Lilit Melikyan, spotkania z Robertem Makłowiczem czy Janem Kuroniem. Na zakończenie duchowa uczta u dominikanów. O „Smakach Krzyża” będzie opowiadał o. Tomasz Dostatni.
Najciekawsze wydarzenia Europejskiego Festiwalu Smaku znajdziesz na następnej stronie
Wybrane wydarzenia Europejskiego Festiwalu Smaku 3-13 września w Lublinie
3 września
20:00 - Premiera piwa festiwalowego „Mleczarz” Browaru Zakładowego. Pub u Fotografa
4 września, niedziela
18:00 - Wernisaż wystawy Gagika Parsamiana: „Wodospad kwiatów”. Centrum Spotkania Kultur w Lublinie
5 września, poniedziałek
17:00 - Promocja książki Ester Singer-Kreitman „Rodowód i inne opowiadania”. Galeria Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego.
6 września, wtorek
16:00 - 18:00 - „Zaczyn i pamięć”, wspólne wypiekanie cebularzy, chaczapuri i placków Sobieskich: Anna Augustyniak i Agnieszka Filiks. Plac Teatralny.
7 września, środa
17:30 - Spotkanie autorskie ze Stanem Borysem. IBB Grand Hotel Lublinianka.
8 września, czwartek
19:00 - Jem Teatr: „Na styku kultur”. Prowadzi: Jerzy Rogalski. Kolację przygotowuje m.in. Mistrz kuchni Armenii Sedrak Mamulyan, Restauracja The Olive, Hotel Ilan
9 września, piątek
7:00 - 18:00 - Pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu IVO i Przyjaciele. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
1:00 - 22:30 - Koncert: Wattican Punk Ballet, Plac Po Farze.
10 września, sobota
20:00 - 21:30 - Prawykonanie oratorium Borysa Somerschafa „Carmina Luminosa” , Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie.
21:00 - 22:30 - Koncert zespołu BUBLICZKI. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
11 września, niedziela
9:00 - 20:00 - Koncert zespołu HABIARJAN. „Scena Smaku” plac po Farze.
20:00 - 20:30 - Pokaz mody Armeńskiej. Kolekcja projektantki Lilit Melikyan. „Scena Smaku” plac po Farze.
20:30 - 22:00 - Koncert Aidy. „Scena Smaku” plac po Farze.
13 września, wtorek
18:00 - Dysputa dwóch ambon: „Smak Krzyża” - finisaż festiwalu. Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?