Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem. Jesienny kociołek (WIDEO)

Gabriela Bogaczyk
Jesienny kociołekSkładniki:1 laska kiełbasy zwyczajnej, kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku, 1 mała cukinia, 3 papryki, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, pół puszki kukurydzy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu gęsiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, kolendraSposób przygotowania:Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Papryki pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Warzywa dusić na małym ogniu. Pieczarki, jeśli są duże, należy obrać i pokroić w talarki, jeśli malutkie - wystarczy tylko pokroić. Wędlinę pokroić i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do  garnka. Na samym końcu dodać cukinię pokrojoną w kostkę ze skórą i odsączoną kukurydzę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić przyprawami i przecierem. Podawać z pieczywem.
Jesienny kociołekSkładniki:1 laska kiełbasy zwyczajnej, kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku, 1 mała cukinia, 3 papryki, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, pół puszki kukurydzy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka smalcu gęsiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, kolendraSposób przygotowania:Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Papryki pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Warzywa dusić na małym ogniu. Pieczarki, jeśli są duże, należy obrać i pokroić w talarki, jeśli malutkie - wystarczy tylko pokroić. Wędlinę pokroić i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do garnka. Na samym końcu dodać cukinię pokrojoną w kostkę ze skórą i odsączoną kukurydzę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić przyprawami i przecierem. Podawać z pieczywem.
Wysłaliście nam mnóstwo pysznych przepisów. Prezentujemy cztery zwycięskie. Smacznego!

Jury konkursu „Gotuj z Kurierem” wyłoniło najlepsze przepisy w kategorii dania jednogarnkowe. Zwycięzcami zostali: Elżbieta Połowniak za jesienny kociołek, Magdalena Kucaba za zupę tajską, Teresa Bednarczuk za fasolkę po bretońsku oraz Edyta Kondrat za risotto z dynią.

Laureaci otrzymają wielkie kosze z pysznymi smakołykami od partnerów naszego konkursu, czyli supermarketów Stokrotka i firmy Stella Pack SA.

Na naszej stronie internetowej można już zobaczyć film z przyrządzania jesiennego kociołka według przepisu naszego laureata.

Tradycyjnie czekamy na kolejne Państwa receptury. Tym razem na dania z mięsem. Na te propozycje czekamy do 11 listopada, do godz. 11. Nasz juror Dawid Furmanek z warsztatów kulinarnych mEATing podpowiada Czytelnikom.

- W tej kategorii chodzi o to, by mięso odgrywało główną rolę na talerzu. Nieważne, czy to będzie drób, wołowina czy wieprzowina. Mięso ma być na pierwszym planie. Dodatki mają pozostać tylko dodatkami - radzi członek jury.

Przygotowując mięso należy pamiętać, by było soczyste. - Podczas smażenia trzeba z jednej strony uważać, by nie podać surowego mięsa, a z drugiej strony twardego. Warto też sprawdzić, skąd mięso pochodzi, by było jak najświeższe - dodaje Furmanek.

Zwycięzców ogłosimy 13 listopada w wydaniu Kuriera Lubelskiego. Można już wysyłać także przepisy na dania z kaszą. Na propozycje czekamy do 18 listopada, do godz. 11.

Przepisy kulinarne, wraz ze zdjęciem dania i nazwiskiem autora przepisu, prosimy wysyłać na adres mailowy: [email protected].

Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1 w Lublinie.

www.lubelskie.pl


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski