W roku 2020 na terenie województwa lubelskiego stwierdzono 2 zatrucia grzybami, które spowodowane były spożyciem muchomora zielonawego (sromotnikowego). Natomiast w roku 2019 stwierdzono 7 zatruć grzybami. Dwa zatrucia wystąpiły po spożyciu muchomora zielonawego, pięć po spożyciu czerwonej odmiany muchomora.
W ostatnim czasie też nie stwierdzono zgonów po spożyciu grzybów.
Co zatem robić, aby zbiory były bezpieczne? - Należy zbierać i spożywać tylko te grzyby, które dobrze znamy i co do których mamy absolutną pewność, że są gatunkami jadalnymi - tłumaczy nam Katarzyna Wnuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. - Grzyby zbieramy w lesie. Nie należy zbierać ich wokół terenów przemysłowych (łatwo wchłaniają zanieczyszczenia), jak również na terenach miejskich - dodaje.
Podczas zbierania trzeba zwracać uwagę na bardzo młode okazy, które nie mają wykształconych owocników (łatwo o pomyłkę) ani starych czy przejrzałych. Nie wolno też próbować grzybów podczas zbierania: - Niektórzy uważają, że jeśli grzyb ma łagodny smak to nie jest trujący. Nic bardziej mylnego, bo muchomor sromotnikowy ma właśnie łagodny smak - mówi Wnuk.
Istotny też jest sposób, w jaki zbieramy grzyby. - Umieszczamy je w przewiewnych łubiankach i koszykach nie do foliowych siatek. W plastikowych torebkach nawet okazy bezpieczne mogą wytworzyć trujące substancje - zwraca uwagę Wnuk.
Choć te rośliny są bardzo smaczne i lubiane, to trzeba pamiętać, że potrawy z grzybów są ciężkostrawne i nie należy ich podawać małym dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
Wprawieni grzybiarze wiedzą, że zbieranie okazów z blaszkami wymaga dużej wiedzy i ostrożności. - Większość śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich m.in. muchomor sromotnikowy - podkreśla rzeczniczka sanepidu.
W razie wątpliwości można przyjść po poradę grzybową do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Porady udzielane są bezpłatnie przez grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów świeżych zatrudnionych we właściwej terenowo Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
- Tak z woj. lubelskiego śmieją się internauci! Zobacz najlepsze MEMY
- Tak kibice bawili się na sobotnim turnieju Grand Prix w Lublinie
- W tych miejscach Lublina może być niebezpiecznie. Zwłaszcza po zmroku!
- Pątnicy dotarli do Chodla. Zobacz obszerną fotorelację z pierwszego dnia wędrówki
- Najważniejsza arteria dzielnicy Dziesiąta w Lublinie. Zobacz unikalne zdjęcia
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?