Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Heban, Vicenti, 2 PI ER, czyli nowe restauracje na kulinarnej mapie Lublina (ZDJĘCIA)

Aneta Galek
Restauracja 2 PI ER w Lubelskim Centrum Konferencyjnym
Restauracja 2 PI ER w Lubelskim Centrum Konferencyjnym Małgorzata Genca
Pizza, makarony, a także przysmaki podawane „na wysokości” czy w budynku dawnego sklepu Heban. Lublin to raj dla prawdziwych smakoszy.

Nowych miejsc na kulinarnej mapie Lublina nie brakuje. Jednym z tych, które może się wyróżniać na tle innych, jest z pewnością restauracja 2 PI ER, która mieści się na ostatnim piętrze Lubelskiego Centrum Konferencyjnego przy ul. Grottgera. To jedyna tak wysoko zlokalizowana restauracja w Lublinie, z jej tarasu można podziwiać panoramę miasta. – Może nie jest to widok na Stare Miasto, ale naprawdę robi wrażenie – zapewnia Bartłomiej Stęplewski, manager 2 PI ER. Sam taras zostanie otwarty w połowie kwietnia.

Podziwianie Lublina umilą nam regionalne przysmaki, jakich spróbujemy w tym lokalu. W menu są m.in. schab ze świni puławskiej, filet z karpia z Pustelni czy talerz serów regionalnych z Cycowa. Jednak najchętniej zamawiana przez odwiedzających restaurację jest zupa cebulowa z Goraja, podawana w towarzystwie popcornu z kaszy gryczanej oraz z chipsem z chleba żytniego.

Nowe doznania smakowe czekają też mieszkańców Lublina, którzy są wielbicielami włoskiej kuchni. W ostatnim czasie w mieście powstały dwie nowe restauracje serwujące pizzę: Pizzeria Vicenti przy ul. Chopina 13 (w miejscu dawnej Toskanii) i Il Posto di Luca Santarossa, która działa przy ul. Jana Sawy 5. Co ciekawe, w Vicenti możemy kupić pizzę... ciętą na wagę.

– Taka pizza ma już wielu zwolenników, to wygodny sposób na to, żeby np. w czasie przerwy w pracy przyjść, nie czekać na pizzę, tylko od razu wybrać kilka rodzajów i kupić – mówi managerka restauracji Patrycja Pałubska.

W Vicenti pizzę dla siebie znajdą zarówno weganie, wegetarianie, jak i mięsożercy. Ciekawostką jest też popularna we Włoszech (w Polsce mniej) pizza z ziemniakami. Od dzisiaj w restauracji przy Chopina zjemy także m.in. pastę z łososiem i krewetkami czy z włoską kiełbaską salcissia.

W przyszły czwartek, 16 marca, także przy ul. Chopina, otworzy się Gastrobar Heban. Jego nazwa to nie przypadek – restauracja powstaje bowiem w budynku dawnej Centrali Przemysłu Drzewnego, w którym później mieścił się sklep meblowy Heban. – Znajdziecie u nas najlepsze śniadania, pyszne tapasy, smakowite lunche i wyborne koktajle – czytamy na Facebook’u Gastrobaru. Otwarcie o godz. 18.

Agencja Mienia Wojskowego w Lublinie wyprzedaje sprzęt. Co można kupić? (ZDJĘCIA)
100 lat lubelskiego pogotowia. Medale dla ratowników (DUŻO ZDJĘĆ)
Przedłużenie Bohaterów Monte Cassino w Lublinie. Rusza wielka inwestycja (ZDJĘCIA Z DRONA)
Plac Litewski w Lublinie. Wielka przebudowa powoli dobiega końca (ZDJĘCIA Z DRONA)
Znamy Ambasadorów Lubelszczyzny (ZDJĘCIA)

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski