- Wytwarzanie napojów w domowym zaciszu robi się coraz bardziej popularne - przyznaje Artur Poleszak, właściciel restauracji Chata, która organizuje imprezę.
Pan Artur przygotowuje w domu różne rodzaje piw. Dlaczego?
- Bo mają niezwykły smak. Proszę spróbować kilku piw z wielkich browarów - są praktycznie nie do odróżnienia. W przypadku domowych mamy okazję tworzyć wspaniałe, niepowtarzalne smaki, jakich nie znajdziemy na sklepowych półkach.
Turniej będzie polegał nie tylko na rywalizacji między małymi browarami i winnicami o tytuły Domowego Piwowara i Winiarza Lubelszczyzny 2012, ale ma być także okazją do wymiany doświadczeń dotyczących produkcji.
Swój udział w imprezie potwierdzają uczestnicy z różnych stron Polski. Według nieoficjalnych szacunków, tylko w samym Lublinie regularnie działa kilkadziesiąt domowych browarów. Jeden z nich należy do Grzegorza Roczniaka, który także bierze udział w organizacji turnieju.
- Zależy nam na przyciągnięciu jak największej ilości miłośników domowych trunków i popularyzacji wiedzy na temat ich produkcji. Planujemy pokazy oraz wykłady - zapowiada Grzegorz Roczniak. Impreza odbędzie się w sobotę, 20 października. Osoby zainteresowane udziałem w turnieju mogą zgłaszać chęć udziału na adres: [email protected]. Na najlepszych czekają nagrody rzeczowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?