Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leksykon Zdrowia Konrada Gacy w Kurierze: „O” jak odżywianie. We wszystkim powinien być umiar

Gabriela Bogaczyk
Suche nasiona soi, soczewica, chrzan wspomagają trawienie i odchudzanie. Dodawajmy je np. do sałatek
Suche nasiona soi, soczewica, chrzan wspomagają trawienie i odchudzanie. Dodawajmy je np. do sałatek 123rf
O zdrowym odżywianiu powstała niezliczona ilość poradników. Z roku na rok ta wiedza jednak ulega zmianie. Naukowcy podważają wcześniejsze teorie. Co wiemy na pewno? „O” jak odżywianie to kolejny tytuł zeszytu Leksykonu Zdrowia Konrada Gacy. Poradnik ukaże się w poniedziałek razem z papierowym wydaniem Kuriera Lubelskiego.

Dietetycy są pewni - ważna jest regularność posiłków i ich stałe pory. Zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednio skomponowane tłuszcze, białko i węglowodany. - Warto postawić na pożywne i stosunkowo obfite śniadanie, aby dostarczyć organizmowi energię na pierwszą część dnia, wieczorem natomiast polecam ograniczyć się do niezbyt dużej kolacji białkowej. Na zdrowie wyjdzie nam również ograniczenie soli i cukru, ponieważ nadmiar tych składników w diecie sprzyja tyciu - wyjaśnia Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości.

Archiwalne wydania Leksykonu Zdrowia możecie kupić tutaj:

KURIER LUBELSKI + XIII cz. LEKSYKONU ZDROWIA. KLIKNIJ I KUP!
KURIER LUBELSKI + XII cz. LEKSYKONU ZDROWIA. KLIKNIJ I KUP!

KURIER LUBELSKI + IV cz. LEKSYKONU ZDROWIA. KLIKNIJ I KUP!

KURIER LUBELSKI + III cz. LEKSYKONU ZDROWIA. KLIKNIJ I KUP!

KURIER LUBELSKI + II cz. LEKSYKONU ZDROWIA. KLIKNIJ I KUP!

KURIER LUBELSKI + I cz. LEKSYKONU ZDROWIA. KLIKNIJ I KUP!

Wszystkie składniki odżywcze są równie ważne dla naszego organizmu i żadnego nie można wykluczyć na stałe, bo to prosta droga do uszkodzenia narządów wewnętrznych i wyniszczenia organizmu.

- Oczywiście proporcjami można żonglować, w zależności od tego, czy pragniemy schudnąć, czy np. nabrać masy mięśniowej. Zależy to także od indywidualnych preferencji każdego organizmu - dodaje Gaca.

Niezwykle ważne w diecie jest białko, które jest podstawowym budulcem naszych komórek i tkanek. Pozyskujemy z nich także energię. Zwłaszcza w odchudzaniu warto wzbogacić nimi swoją codzienną dietę. - Ten składnik odżywczy nie stymuluje insuliny, dzięki czemu przyjęty pokarm nie zamienia się w tkankę tłuszczową, tylko w energię. Aktywuje za to hormon wzrostu, który pomaga spalać tłuszcz - tłumaczy lubelski specjalista.

Natomiast, tłuszcze dostarczają nam niezbędnej energii cieplnej, potrzebnej do utrzymania stałej temperatury ciała. Ponadto, dzięki ich obecności w jadłospisie możemy pobierać z pożywienia i przyswajać witaminy A, D, E i K.
Pewne kontrowersje w ostatnim czasie wywołały owoce, które co prawda są zdrowe, ale zawierają sporo cukrów. Dietetycy wyjaśniają, że wszystko zależy od tego, kiedy w ciągu dnia sięgniemy po nie. - Z powodu dużej zawartości cukru, polecam spożywanie owoców tylko w pierwszej połowie dnia, kiedy mamy jeszcze szansę je spalić przez aktywność ruchową. Nie należy ich jeść wieczorem, ponieważ mogą znacząco utrudnić zaśnięcie i odłożyć się w postaci dodatkowej tkanki tłuszczowej - podpowiada Konrad Gaca.

W ciągu dnia nie zapomnijmy o wodzie. Należy pić ją często i małymi łykami przez cały dzień. Im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym więcej powinniśmy pić. Ale jaką wodę należy pić? - Najlepiej niegazowaną średniozmineralizowaną. Odpowiedni poziom nawodnienia w organizmie zapewni nam nie tylko dobre samopoczucie i działanie wszelkich procesów chemicznych na najwyższych obrotach, ale także wspomoże odchudzanie i oczyszczanie z toksyn - mówi ekspert ds. leczenia otyłości.

Czy powinniśmy skupiać się codziennie na liczeniu kaloryczności potraw? Lubelski specjalista odpowiada, że kalorie mają drugorzędne znacznie, bo dużo istotniejsza jest odpowiednia kompozycja białek, tłuszczy i węglowodanów w diecie, regularne posiłki, nawadnianie, ograniczenie cukru i soli, a także aktywność fizyczna.

Natomiast, proces odchudzania mogą wesprzeć np. warzywa z dużą zawartością błonnika, np. suche nasiona soi, soczewica czy chrzan, które wspomagają nasze trawienie. - Podczas odchudzania warto także ograniczyć sól i doprawiać swoje dania ostrymi przyprawami, np. pieprzem cayenne lub papryką chilli, ponieważ mają one właściwości przyspieszające metabolizm - wyjaśnia ekspert ds. leczenia otyłości. I podkreśla, że jedzenie bezsprzecznie ma ogromny wpływ na jakość naszego życia.

- Od tego, co i kiedy jemy zależy, ile będziemy mieć energii w ciągu dnia, jaka będzie nasza koncentracja i jak nasz organizm będzie sobie radził z ewentualnymi chorobami. Odżywianie może być sprzymierzeńcem naszego zdrowia lub jego wrogiem - zależy to tylko od naszych codziennych wyborów - zaznacza Konrad Gaca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski