Tradycyjnie w samo południe nastąpiło rozbicie 600-litrowej beczki na Rynku Starego Miasta. W ten sposób szóstą edycję Lubelskiego Święta Cydru zainaugurowali m.in.: Sebastian Trojak, wicemarszałek województwa, Robert Ogór, prezes firmy Ambra, Marek Poznański, menadżer Śródmieścia oraz Tomasz Solis, wiceprezes Związku Sadowników RP.
Tym razem z beczki popłynął Cydr Lubelski Niefiltrowany BIO - edycja limitowana, która powstała z jabłek z upraw ekologicznych.
Świeżo tłoczony sok wraz z aromatycznym miąższem został poddany fermentacji w niskiej temperaturze. Leżakował przez ponad 12 miesięcy. Nie był filtrowany, co jeszcze dodatkowo podkreśla głębię i wyjątkowość jego smaku.
Hasłem wydarzenia jest „Czy polski cydr może być najlepszy na świecie?”. W tym roku po raz pierwszy będzie to międzynarodowa edycja Lubelskiego Święta Cydru.
Uczestnicy mogą porównać rodzime trunki do tych zagranicznych w specjalnej strefie degustacyjnej, w tym do słynnego cydru z hiszpańskiej Asturii.
W konkursie „Mistrz Cydru 2019” o tytuły będą zmagać się domowi cydrownicy, ale również producenci, których cydr jest w sprzedaży.
Warunkiem zakwalifikowania się do rywalizacji była naturalna produkcja, w 100 proc. z polskich jabłek oraz roczny wolumen, który nie przekracza 10 tys. litrów.
O godz. 18.30 na Placu Teatralnym w Lublinie rozpoczną się koncerty: MaJLo, Kwiat Jabłoni oraz Bolewski i Tubis. Wstęp na Lubelskie Święto Cydru i towarzyszące mu koncerty jest bezpłatny.
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?