- Owce zwykle kojarzymy z Podhalem, ale te zwierzęta są z powodzeniem hodowane także w województwie lubelskim. To nie jest sprawa dwóch, czy trzech lat, ale chcielibyśmy, żeby jagnięcina z Lubelszczyzny stała się naszym produktem regionalnym - mówił w trakcie konferencji prof. Tomasz Gruszecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Naukowcy z Lubelszczyzny wyhodowali w Uhrusku własną odmianę owcy. Obecnie na Lubelszczyźnie hoduje się około 22 tysięcy owiec rocznie, w Polsce 4 mln. Połowa produkcji jagnięciny sprzedawana jest za granicę, głównie do Włoch. W czasie konferencji można było też spróbować tego mięsa.
Jolanta Buczek z gospodarstwa agroturystycznego w Sławatyczach podała potrawkę ze smażonej jagnięciny z dynią, przyprawioną rozmarynem i jałowcem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?