Zakończyliśmy głosowanie w naszym plebiscycie na najlepszą piekarnię w województwie lubelskim. Pierwsze miejsce, głosami naszych Czytelników, zdobyła Piekarnia Kuźmiuk z Lublina. Zakład, który swoją siedzibę ma przy ul. Furmańskiej, zdobył aż 4430 głosów. Na drugim miejscu uplasowała się Piekarnia Zubrzyccy z Nałęczowa, na którą nasi Czytelnicy oddali 4156 głosów. Na trzecim stopniu podium znalazła się Piekarnia 7 zbóż (490 głosów).
W naszej zabawie wzięło udział ponad 30 piekarni z całego województwa lubelskiego. Co spowodowało, że to właśnie Piekarnia Kuźmiuk okazała się najlepsza?
- Jesteśmy najstarszą piekarnią w mieście. Działamy nieprzerwanie od Bożego Narodzenia 1944 roku - tłumaczy Artur Goławski, właściciel rodzinnego przedsiębiorstwa.
Tradycje piekarskie tej rodziny są jeszcze dłuższe. Sięgają przełomu lat 20. i 30. ubiegłego wieku. Senior rodu Włodzimierz Kuźmiuk uczył się wtedy rzemiosła pracując w piekarni w Brześciu Litewskim, wówczas polskim mieście na Polesiu. Kiedy założył rodzinę, otworzył tam własną piekarnię.
- W grudniu 1944 rodzina ostatecznie osiadła w Lublinie przy Furmańskiej i w pierwsze Boże Narodzenie po wyzwoleniu miasta wypieczono w niej pierwsze chleby - przypomina historię właściciel.
Od 1955 roku razem z ojcem Włodzimierzem piekarnię prowadził Sergiusz Kuźmiuk, młodszy z synów, który szefował firmie aż do śmierci w 2015 roku. Piekarskie tradycje po Sergiuszu przejął jego zięć Artur Goławski, który obecnie prowadzi zakład przy ul. Furmańskiej w Lublinie razem z żoną Katarzyna, wnuczką Włodzimierza Kuźmiuka.
Co najchętniej kupują klienci? - Oczywiście naszymi specjałami są chleby. Nie robimy pieczywa z gotowych mieszanek i półproduktów. Każdy chleb czy bułkę przygotowujemy od początku do końca własnymi rękami - zdradza Artur Goławski. - Staramy się robić takie pieczywo jak kiedyś, nie zmieniamy więc niczego w naszych recepturach - dodaje.
Właściciel zwycięskiej Piekarni Kuźmiuk podkreśla także, że przez lata swojego funkcjonowania firma zdobyła stałych klientów. Po świeże pieczywo przychodzą już kolejne pokolenia.
- Sklep otwieramy codziennie o 5 rano. Mieszkamy przy Furmańskiej, sami jesteśmy stąd i znamy naszych klientów, wiemy więc, co kto lubi - dodaje właściciel Piekarni Kuźmiuk, a jego słowa potwierdzają sami klienci.
- Przychodzę tutaj codziennie od wielu lat po mój ulubiony chleb razowy. To moja ulubiona piekarnia - opowiadała nam spotkana przy Furmańskiej pani Marta, mieszkanka Starego Miasta. Jej wnuczka Karolina dodała, że szczególnie smakują jej jagodzianki wypiekane w tej piekarni.
Zwycięzca naszego plebiscytu otrzyma w nagrodę kampanię reklamową na łamach „Kuriera”. Specjalne nagrody przygotowaliśmy także dla piekarni, które uplasowały się na drugim i trzecim miejscu.
Zobacz: Dlaczego nie warto rezygnować z pieczywa w diecie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?