Dziś produkuje je Cukiernia Staropolska z Lublina. Mają różnorodne kształty i kolory. Nadzienie jest miodowo-malinowe. - Staramy się bazować na produktach, w które bogata jest Lubelszczyzna - podkreśla Tomasz Machoń, właściciel Cukierni Staropolskiej. Jego firma robi kolorowe słodkości od pięciu lat. - Jednak ich korzenie na Lubelszczyźnie sięgają początków XX wieku - dodaje Machoń. Jak tłumaczy, kluczowy w produkcji pralin jest proces temperowania (obróbki termicznej) czekolady. - Dzięki temu pralina jest chrupka - wyjaśnia Machoń.
Na Listę Produktów Tradycyjnych na początku lutego wpisano także kraśnickie domowe wino owocowe, karczmiskie pierogi z bobu oraz chleb żytni tradycyjny. W sumie na liście jest już kilkadziesiąt produktów z Lubelszczyzny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?