Osiem zakładów gastronomicznych skontrolowała Inspekcja Handlowa w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku. W sześciu stwierdzono nieprawidłowości. Co przykuło uwagę urzędników?
W dwóch lokalach w regionie dochodziło do zaniżania przez barmanów pojemności podawanego alkoholu. Nierzetelność wykryto podczas zakupu kontrolnego, podczas którego urzędnicy zamówili whisky.
- W porównaniu do ilości wskazanej w menu w pierwszym przypadku brakowało 27 ml a w drugim 33 ml alkoholu w szklance - wyjaśnia Łukasz Drzewiecki z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Lublinie. W tym wypadku za oszukanie klienta grozi areszt, ograniczenie wolności lub grzywna od 20 do 5000 zł.
W jednej kontrolowanej placówce brakowało gramatury w karcie dań.
- Zgodnie z przepisami cena w menu musi się odnosić do konkretnej wagi dlatego wszczęte zostało postępowanie w sprawie wyznaczenia kary dla przedsiębiorcy. Postępowanie trwa - mówi Łukasz Drzewiecki. Okazało się, że część przedsiębiorców nie dysponuje odpowiednim sprzętem do ważenia sprzedawanych produktów.
- W trzech lokalach stwierdzono wagi domowe zamiast profesjonalnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii. Skierowaliśmy w tej sprawie zawiadomienie do Obwodowego Urzędu Miar, w celu podjęcia ewentualnych czynności w tym zakresie. Postępowanie jest w toku - zastrzega Łukasz Drzewiecki.
- Wybierając się do lokalu gastronomicznego warto zwrócić uwagę czy przed zamówieniem posiłku wiem ile tak naprawdę za niego zapłacimy. Warto być czujnym i zwracać uwagę na to, jak odmierzane są napoje i ważona żywność w lokalu - wyjaśnia pracownik WIIH.
Tymczasem w kraju
Podobne problemy można napotkać w restauracjach w całej Polsce. W ostatnich miesiącach inspektorzy skontrolowali 58 różnych lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych.
- W ponad połowie odwiedzonych lokali stwierdziliśmy nieprawidłowości. W części z nich, obsługa zaniżała pojemność napojów alkoholowych oraz wagę oferowanych potraw. Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali. W niektórych kontrolowanych miejscach przy sprzedawanych produktach nie było ceny lub nie określano ilości napojów i potraw, których dotyczy podana cena. Występowały również sytuacje, gdy lokale gastronomiczne używały nieodpowiednich wag do odważania produktów - tłumaczy Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.
Inspekcja Handlowa zapowiada nasilenie kontroli lokali gastronomicznych w wakacje. To nie wszystko, bo restauratorów regularnie odwiedza m.in. sanepid.
- Remont Al. Racławickich. Zobacz zdjęcia z drona
- Interesujesz się militariami? Wojsko wyprzedaje specjalistyczny sprzęt
- 78. rocznica „krwawej niedzieli”. Przez miasto przeszedł wyjątkowy marsz. Zobacz
- Roztańczony korowód przeszedł ulicami miasta. Zobacz zdjęcia
- XXXV Międzynarodowe Spotkania Folklorystyczne rozpoczęte. Zobacz zdjęcia!
- Rowerek wodny, opalanie, a może łódka? Zobacz zdjęcia z okolic Zalewu Zemborzyckiego
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?