Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki kiszone (PRZEPIS). Zrób w lecie, zjedz w zimie

Anna Pawelczyk
Polecamy sprawdzony przepis na ogórki kiszone
Polecamy sprawdzony przepis na ogórki kiszone Anna Kaczmarz/Polska Press
Ogórek kiszony to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Od pokoleń goszczą na naszych stołach w towarzystwie kromki chleba ze smalcem, czy jako oddzielna zagryzka do wieczornej imprezy. O ogórki kiszone warto zadbać już latem, by na zimę móc się cieszyć gotowym przetworem.

Ogórki małosolne. Przepis na pyszne przetwory (WIDEO)

Do przygotowania ogórków kiszonych potrzebujemy:

•słoiki
•3 kilogramy ogórków gruntowych
•3 sztuki korzeni chrzanu
•4 ząbki czosnku
•Koperek
•1 litr ciepłej wody
•¼ łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy szypułki. Na dno słoików układamy gałązki kopru, kawałki chrzanu i czosnku. Następnie wkładamy do słoików ogórki. Ważne, aby warzywa były włożone ściśle, tak aby pozostało jak najmniej pustych miejsc.
Gdy mamy ułożone ogórki, przygotowujemy zalewę. Sól rozpuszczamy w litrze ciepłej wody i zalewamy nią nasze kiszonki. Słoiki mocno zakręcamy , ustawiamy do góry dnem i odstawiamy w celu fermentacji. To jak mocno ogórki będą ukiszone zależy od tego, jak szybko je otworzymy.
Smacznego!

Plac Litewski wychyla się zza płotu (ZDJĘCIA, WIDEO)
Runmageddon: W poszukiwaniu najsprawniejszych lublinian (ZDJĘCIA, WIDEO)
Air Show w Mokrem pod Zamościem. Wyjątkowe święto Aeroklubu Ziemi Zamojskiej (ZDJĘCIA)
Moto Arena: Pogoda pokrzyżowała plany (ZDJĘCIA)
Pamiętasz, jak nazywają się te Pokemony? [QUIZ]

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski