Trwa gorący okres przygotowań do Bożego Narodzenia 2018. Dobry karp - jak go wybrać podczas zakupów? Czym żywi się te ryby?

- Zmiana prawa wodnego nałożyła na producentów dodatkowe opłaty, których wielu nie będzie mogło pokryć, szczególnie ze względu na ograniczenie rekompensat wodno-środowiskowych w pierwszej połowie roku - wskazuje Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus, prywatnie wędkarz. - Utrata rekompensat może przyczynić się do zamknięcia wielu stawów hodowlanych. Jeśli do tego dojdzie może się okazać, że za kilka lat na wigilijnym stole będzie królował karp z sąsiednich krajów, którego już jest coraz więcej na polskim rynku – komentuje.

Producenci karpi mają za sobą trudny rok. Karpie nie urosły w tym roku do planowanych rozmiarów. Na przeszkodzie stanęły warunki atmosferyczne. Ważnym elementem diety karpia jest zboże. - I choć ryba ta jest wszystkożerna, nie należy karmić jej byle czym. Od tego, jaką paszę przyjmuje, oraz oczywiście od warunków środowiska, zależy jej smak – dodaje Rafał Kamiński.

Zmieniają się upodobania konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po ryby morskie - łososia czy dorsza. – Rzeczywiście zmiana jest zauważalna. Uważam jednak, że mimo wszystko żadna ryba nie jest w stanie zastąpić karpia na wigilijnym stole. Oczywiście, bardziej świadomy wybór konsumentów mógłby przyczynić się do wyrównanej walki pomiędzy polskim karpiem a norweskim łososiem – dodaje Kamiński.

– Karp to jedna z najlepszych jakościowo ryb hodowlanych dostępnych w Polsce. Wynika to m.in. z wymagającego trzyletniego cyklu hodowli. W jego trakcie nie stosuje się polepszaczy czy stymulatorów wzrostu. Pod koniec chowu karp pobiera wyłącznie ziarna zbóż – mówi dyrektor produkcji De Heus.

- Oczywiście, zamiast ziarna mogą też spożywać lepiej odpowiadającą im paszę. Tak karmione ryby rosną o wiele szybciej, ale dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu karmy, są zdrowsze. Taką paszą karmimy np. nasze ryby, w naszych przyzakładowych stawach, ale one nie wylądują na talerzach, gdyż za bardzo się z nimi zaprzyjaźniliśmy – wyznaje Rafał Kamiński.

Mięso karpia jest delikatne i zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega oraz łatwo przyswajalne białko. Dodatkowo stanowi bogate źródło witamin B1, B6, B12, PP i makroelementów, np. magnez, potas, fosfor.

Po czym poznać smacznego karpia?

Dobry karp to taki, który został zakupiony ze sprawdzonego źródła. Szczególną uwagę należy zwrócić na warunki, w których jest trzymany a także na oczy i skrzela. Ryba nie może być poobijana ani mieć plam. Jej skrzela i łuski powinny lśnić i ściśle przylegać do tuszki. Świeża ryba musi mieć skrzela o intensywnej czerwonej barwie, a ciało powinno cechować się sprężystością i po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu.

Źródło: Informacja prasowa